Aykut Barka yeniden boğaz sularında

İDO yaklaşık 750 bin YTL harcayarak yenilediği Aykut Barka Vapuru, yeniden Boğaziçi’nde seferlere başladı. 2002’de beynindeki damar tıkanıklığı nedeniyle hayatını kaybeden İTÜ Avrasya Yerbilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Barka’nın adını taşıyan vapurun yeniden sefere başlaması dolayısıyla Kabataş İskelesi’nde düzenlenen törene, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin Şevli’nin yanı sıra, Barka’nın eşi Sheere, oğlu Dağcan, ablası Ay Barka da katıldı. Törende İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy ile bazı Büyükşehir Bürokratları da hazır bulundu..

Başkan Topbaş: “Güzel insan Aykut Barka, aramızda yaşamaya devam edecek”

Deniz ulaşımına büyük önem verdiklerini ve yeniledikleri 83 iskelede her gün 73 gemiyle günde bin 109 sefer yapıyoruz 73 gemiyle önem verdiklerini, günde bin 109 sefer yaptıklarını belirten İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Londra’nın nasıl taksileri varsa, Venedik’in nasıl gondolları varsa, İstanbul’un simgesi de vapurlardır. Kaldırmayı asla düşünmedik. Eskiyen vapurlarımızı yenileyip yeniden hizmete alıyoruz. İstanbul’un bir deniz kenti olduğu bir ara unutulmuştu, deniz ihmal edilmişti. Ulaşım daha çok kara taşımacılığı yapılıyordu. Bizim dönemimizde yolcu sayıları deniz otobüsünde yıllık 7 milyondan 14 milyona, feribotlarda 500 binden 1,5 milyona, vapurlarda 53 milyondan 91 milyona, arabalı vapurlarda ise 4 milyona ulaştı. Deniz ulaşımında 250 bin olan günlük taşımayı da yatırımlarımızla 400 bine yükselttik. Deniz ulaşımı raylı sistemle entegre oldukça İstanbullular daha rahat ulaşım imkanına kavuşmuş olacak. Hedefimiz 2012’ye kadar deniz ulaşımını raylı sistem ve karayoluyla entegre hale getirerek İstanbul’u erişilebilir hale getirmek” diye konuştu.
 
Ulaşımda tek bilete geçmekle toplu taşımada ciddi bir rahatlama sağlandığına ve toplu taşıma oranında ciddi bir artış sağlandığına dikkat çeken Kadir Topbaş, “İstanbul’un simgesel vapurlarından birini daha yenileyerek yıllarca İstanbullulara hizmete edecek hale getirdik. Aykut Barka hayatı boyunca onlarca makale yazmış, birçok yer bilimci yetiştirmiş güzel bir insandı. Arzu ettik ki bütün vapurlarımıza yaptığımız gibi böyle çok değerli insanlarımızın isimleri yaşasın. Gelecek nesiller bunu bilsin. Sayın Aykut Barkanın ailesi de umuyorum ki bu isim yaşadıkça mutlu olacaktır” şeklinde konuştu.
İDO ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, yıpranmış gemileri baştan yaratma hedefiyle sürdürdüğü yenileme projesi içindeki Aykut Barka Vapuru’nda, yaklaşık 40 ton yeni saç kullanıldı. Havalandırma kanallarından , ahşap çerçevelere, kaplamalardan döşemelere , adeta baştan inşaa edilen vapurda, koltuklar da İDO konseptine uygun tekli-engonomik sisteme dönüştürüldü. Ayrıca farklı etkinliklerde değerlendirilebilmesi amacıyla, sökülebilir özellikte portatif bir dizayn yapıldı.
İDO Filosu’nun yeni gözdelerinden Aykut Barka Vapuru’nun en önemli özelliklerinden biri de Çevre Dostu olması. İDO’ nun 3 yıldır Deniz Otobüsü filosunda, 2007 itibariyle de Şehir Hatları vapurlarında kullandığı “Karina Boya Sistemi” Aykut Barka vapuruna da uygulandı. “Karina Boya” deniz canlılarına zarar vermeden,  sürekli suyla temas halindeki vapurlarda yosunlaşmayı, midye sarmasını önlüyor.
Yenilenen vapurda neler yapıldı?
• Yaklaşık 40 ton saç kullanılarak geminin ana güverteden taraça güvertesine kadar tüm mekanlar sökülerek saç yenileme işlemleri yapıldı.
• Tüm salonlarda karkas çelikleme, havalandırma kanalları, izolasyonlar yenilendi.
• Gemide bulunan tüm çerçeveler modern çizgilerle estetik hale getirildi, ağaç kaplamalar yenilendi.
• İç mekan koltuklar tamamen değiştirildi.
• Dış mekan koltuklar ergonomik hale getirildi.
• Dümen sistemi revize edildi.
• Salonlarda ve yolcu geçiş merdiven sahanlıklarında tüm yan panel kaplamalar yenilendi.
Yenileme çalışmaları yaklaşık 750 bin YTL’ye malolan Aykut Barka Vapuru, boğazın sularında İstanbulluları maviliklere taşımaya devam edecek. Devraldığı tarihi emanetleri yaşatmak için çaba sarf eden ve İstanbul’un vapurlarını jilet olmaktan kurtaran İstanbul Büyükşehir Belediyesi, vapur yenileme çalışmalarına devam etmeyi sürdürecek.
Editör: TE Bilişim