Proje çalışmalarına 63 yıl önce başlanan ve bugüne kadar 701 milyon dolar yatırım yapılan Ankara-İstanbul Sürat Demiryolu Ayaş Tüneli, doğalgaz deposu olacak. Ulaştırma Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, önce patates deposu yapılması gündeme gelen, daha sonra atış poligonu olarak kullanıldığı ortaya çıkan tünelde doğalgaz depolanması için anlaştı.

Ödenek sıkıntısı
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Projenin bitmesi için 10 milyar dolara ihtiyaç var. Bu nedenle durdurduk. Enerji Bakanlığı 'depo olabilir mi' dedi, kabul ettik. Uygun bulunursa tesisi devrederiz" dedi.

Bugüne kadar 20 hükümet ve 24 ulaştırma bakanı eskiten Sürat Demiryolu Projesi ve Ayaş Tüneli ile Ankara - İstanbul arasındaki 576 kilometrelik düşük standartlı demiryolunun 160 kilometre kısaltılması hedefleniyordu. Ancak hem fay hattı üzerinde olması hem de ödenek sıkıntısı nedeniyle tünelin fiziki gerçekleşmesi yüzde 75 oranında tamamlanabildi.

Arz açığını önleyecek
Geçen kış, doğalgazdaki arz açığı nedeniyle yaşanan krizle ortaya çıkan depolama tesisi eksikliği, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Jeoloji mühendisleri bölgede etüt çalışmalarına başladı. Öncelikle 500 bin metreküp hacmindeki tünelin depolama kapasitesi tespit edilecek. Tünelin depolamaya uygun bulunması halinde yeraltı ve yerüstü tesisleri için ihale yapılacak. Tuz Gölü'nün 40 kilometre güneyinde kurulacak tesisle 1, Silivri'deki tesisle de 1.6 milyar metreküplük gaz depolanması planlanıyor.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim