Pek çok ülkenin limanlarına kabul etmediği katı atıkların Türkiye limanlarına rahatlıkla boşaltıldığı ortaya çıktı. Yetkililer "Mecburen alıyoruz, yoksa bunları açıkta denize dökerler" derken çevreciler, tıbbi atıklar da içeren bu çöplerin salgın hastalıklara davetiye çıkardığı uyarısında bulunuyor...
     
     Türkiye kıyılarına gelen gezinti gemilerinin, tur boyunca başka limanlara bırakmadıkları çöplerini Türk kıyılarına boşaltırken, yaz sezonu boyunca Ege adalarını gezen özellikle Yunan gemilerinin, çöplerini kendi ülkeleri yerine ülkemize getirmesi dikkat çekti. Geçen yaz Kuşadası Limanı'na yanaşan 226 gemi, 3 bin 428 ton çöp bıraktı.
     
     Tonu 10 dolar
     
     En fazla çöp bırakanların 95 gemiyle Yunan bandıralı gemiler olduğu gözlenirken ikinci sırayı Bahama, üçüncü sırayı Panama bandıralı gemiler aldı. Kuşadası Limanı'nı işleten Ege Ports, gemilerden çöp için ton başına 10 dolar ücret aldı ve atıkları Kuşadası şehir çöplüğüne boşalttı. Ege'deki Yunan limanlarının, "Yerimiz yok. Çöp depolama alanımız yeterli değil" gibi bahanelerle gemilerin çöpünü almadığı belirtilirken bazı limanların yüksek çöp tarifesi uygulaması nedeniyle Türk limanlarının tercih Queenbet edildiği belirtildi.
     
     Katı atıklarını rahatça boşaltan gemi kaptanlarının, sıvı atıklarını da bırakabileceği tesisler kurulması için baskı yapıldığı öne sürüldü. Her yıl turizm sezonu başında yapılan Turizm Koordinasyon Kurulu toplantılarında konunun gündeme getirildiğini söyleyen turizm bürosu yetkilileri, "Gemilerin sintine boşaltması için sıvı atık deposu kurulması talebi var. Öne sürülen mantık ise 'Biz de bu atıkları kabul etmezsek gemilerin bunları açık denize boşaltmak zorunda kalacakları' yönünde" dedi.
     
     Öte yandan gezinti gemilerinin tıbbi atıklarını ayrıştırmadan çöplerini bırakmasının büyük tehlike yarattığı vurgulandı. Çevre ve Orman Aydın İl Müdürlüğü'nde görevli çevre mühendislerinden Orhan Yıldız şunları söyledi:
     
     Tıbbi atıklar da var
     
     "Uluslararası sözleşmelere göre geminin vermek istediği katı atıkları almak zorundayız. Ancak bu çöplerle ilgili hiçbir analiz yapılmıyor. Gemi yetkilisinin beyanı esas alınıyor. Tıbbi atıkların kesinlikle ayrı ve uluslararası standartlardaki ambalajlamadan sonra alınması gerekir. Tıbbi atıkların tek parçası dahi diğer çöplere bulaşmışsa çöpün tamamı tıbbi atık olarak değerlendirilmelidir. Ne yazık ki bu konuda ciddi bir araştırma yapmıyoruz. Liman yetkililerini uyarmamız gerektiği ortaya çıkıyor. Sıvı atıklar konusu da önemli. Sintine kabul edilirse, arıtma tesisi olan bir yere nakledilmesi gerekir."
     
     Kaynak:Vatan Gazetesi
Editör: TE Bilişim