AA'ya konuşan Avrupa Ro-Ro Nakliyatçıları Eylem Grubu (EUROCAG) Başkanı James Dempster, AB limanlarında alınmaktan vazgeçilen sağlık vergisinin Türkiye'de liman ücretlerinin yaklaşık üçte birini oluşturduğunu kaydetti.

''Hiçbir hizmet sunulmadan alınan'' bu verginin indirilmesi için Türkiye'de Ulaştırma Bakanlığı dahil ilgili kuruluşlarla 2007 yılında bir toplantı yaptıklarını belirten Dempster, Türk yetkililerin kendilerine hak verdiğini ve sağlık vergisini önemli ölçüde düşüreceklerini söylediklerini aktardı.

Bu kapsamda Türkiye'nin limanlarından faydalanan gemilere yönelik sağlık vergisini 2008 yılında yüzde 7 düşürmesine rağmen bu yıl başında yüzde 15 artırdığını anlatan Dempster, maliyetleri kısmak istedikleri küresel ekonomik kriz ortamında bu artışın kendilerini olumsuz etkilediğini vurguladı.

Dempster, ''Türkiye sağlık vergisini alırken yabancı yerli gemi ayrımı yapmıyor. Fakat bu konuyu birlikte gündeme getirmek istediğimizde Deniz Ticaret Odası gibi Türk kuruluşlar geri çekiliyor. AB limanlarında artık alınmamasına rağmen Türkiye'de liman ücretlerinin önemli bir kısmını oluşturan sağlık vergisinden şikayetçi olmamaları bizde bazı sorular uyandırıyor'' dedi.

''Türkiye'nin, limanlarını kullanarak ekonomisine destek veren gemileri teşvik etmek yerine cezalandırdığını'' savunan Dempster, sağlık vergisinin önemli ölçüde indirilmesi için Türkiye'deki ilgililere gönderdikleri mektuplara cevap alamamaktan yakındı.

Bunun üzerine konuyu AB Komisyonu'nun da gündemine getirdiklerini aktaran Dempster, AB'nin karbondioksit salınımının düşürülmesi hedefine uygun olarak kara taşımacılığını özendiren uygulamalara karşı çıktığını hatırlattı.

EUROCAG ve Avrupa Topluluğu Gemi Sahipleri Birliği'nin (ECSA) Mayıs ayı verilerine göre 17 bin ton net taşıma kapasiteli 180 metrelik bir gemi Türk limanlarından yaklaşık 16 bin avroya hizmet alabilirken bunun yüzde 30'unu oluşturan 4 bin 800 avro sağlık vergisine gidiyor.

AB limanlarında artık uygulanmayan sağlık vergisi, aynı büyüklükteki bir gemi için İsrail'in Aşdod limanında 81 avro ve Mısır'ın İskenderiye limanında 45 avro düzeyinde bulunuyor.

EUROCAG üyelerinin son 3 yılda Türkiye'ye ödedikleri sağlık vergisi toplamı 7 milyon dolara ulaşıyor.

Editör: TE Bilişim