Avrupa’da mülteci alarmı!

Mültecileri taşıyan bir geminin İtalyan limanlarına kabul edilmemesiyle yeniden alevlenen mülteci krizi Avrupalı liderlerin yeni gündem maddesi. Özellikle sağcı liderlerin kıta çapında yükselişe geçmesi AB’nin daha sert politikalar uygulamasına neden olabilir.

Son dönemde Avrupa Birliği’ne (AB) yönelik mülteci akınının yeniden yükselmesi üzerine Avrupalı liderler çözüm arayışında. Özellikle Avrupa çapında sağcı liderlerin yükselişe geçmesi ve bazı ülkelerde hükümete gelmeleri Avrupa’nın bu konuda önümüzdeki dönemde daha sert önlemlere başvuracağı şeklinde yorumlanıyor. Nitekim özellikle İtalya’nın 600 mülteciyi taşıyan bir gemiyi limanlarına kabul etmemesiyle başlayan son krizde sağcı liderlerin açıklamaları dikkat çekiyor.

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz dün yasa dışı yollarla gelen göçmenlerin, AB dış sınırında geri gönderilmelerinin mümkün olmaması halinde, Avrupa dışında oluşturulacak güvenlik merkezlerinde toplanmaları gerektiğini söyledi. Ülkenin önde gelen gazetelerinden Die Presse’ye konuşan Kurz, son zamanlarda AB içinde yeniden tartışmalara neden olan, kimi üye ülkelerde yönetim gerginliğine yol açan sığınmacı sorununa ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kurz, temmuzda AB Komisyonu dönem başkanlığını üstlenecek Avusturya’nın en önemli önceliğinin yasa dışı göçmen sorunu olduğunu belirtti. Kurz geçtiğimiz günlerde Almanya’da hükümet krizine neden olan CSU lideri Horst Seehofer’le görüşmüştü. Kurz’un mülteciler konusunda Avusturya, Almanya ve İtalya arasında bir ittifak istediği biliniyor.

Editör: TE Bilişim