400 bilimadamı dünyanın ekolojik geleceğini Kuşadası’nda konuşuyor

Avrupa Ekoloji Federasyonu, Türk Ekoloji Topluluğu ve Ege Üniversitesi (EÜ) Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen 10. Avrupa Ekoloji Kongresi, Aydın’ın Kuşadası ilçesinde başladı.

Pine Bay Holiday Resort’taki kongrenin açılışında konuşan EÜ Rektörü Prof. Dr. Ülkü Bayındır, çevrenin ikazlarına aldırış edilmediğinde insanların büyük felâketlerle karşılaşacağını söyledi.

Kongre Başkanı ve Avrupa Ekoloji Federasyon’u Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ümit Erdem de dünyanın çevre problemleri bakımından korkunç bir hale doğru gittiğini, ekosistemin bozulmasıyla felâketlerin birbirini izlediğini, doğanın adeta intikam aldığını söyledi. Avrupa dahil olmak üzere 42 ülkeden 400 bilimadamının katıldığı kongrede konuşan Prof. Dr. Erdem, “Atmosferdeki kirliliğin önlenmesi için çok ciddi tedbirler alınması gerekiyor. Dünyanın gelecekte savaşacağı önemli problemlerin başında küresel ısınma gelmektedir. Başta ABD olmak üzere ülkeler, atmosfer kirliliğini önlemede gerekli duyarlılığı göstermemektedir. Bunun sonucunda ekolojik denge bozulmakta, ekosistem tahrip olmakta, tsunami, kasırgalar, seller, hattâ depremler insanoğluna geri dönmektedir.” dedi. Türkiye’de çevrenin korunması amacıyla faaliyet gösterecek enstitülere ihtiyaç bulunduğunu belirten Erdem, “Şu anda Boğaziçi Üniversitesi’nde bir enstitü var. Ancak sadece mühendislik hizmeti veriyor. Ege Üniversitesi olarak çevre merkezimizin enstitüleşmesi yolunda çabalarımız bulunuyor.” diye konuştu. Dünyada çevre konusunda çalışan kurumların desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Avrupa Ekoloji Federasyonu Başkanı F.H. Enckell ise açlık ve yoksulluk gibi problemlerin ekolojik dengenin bozulmasıyla paralellik taşıdığını söyledi. 13 Kasım’a kadar devam edecek Ekoloji Kongresi’nde düzenlenecek atölyelerde moleküler ekoloji, ekoloji toplumu, küreselleşme, biyoçeşitliliğin korunması, peyzaj ekolojisi, şehir ekolojisi, zirai ilaçlar, adli tıp ekolojisi, radyasyon ekolojisi gibi konular tartışılacak

Kaynak: ZAMAN Gazetesi

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim