Avrupa denizleri tehdit altında
 
Bilim adamları, Avrupa denizlerinin kıyılardaki yapılaşma, aşırı avlanma ve kirlilik nedeniyle ciddi şekilde tehdit altında olduğu uyarısında bulundu.
 
Araştıma üç yıl sürdü

Uzmanlar, hemen harekete geçilmemesi halinde bölgesel denizlerde durumun daha da kötüleşeceğini söylüyorlar.

Araştırmacılara göre bunda ekonomik büyüme ve Avrupa Birliği’nin genişlemesi denizlere yönelik tehdidi artırıyor.

Avrupa Birliği bütçesiyle 15 ülkeden 100’den fazla uzmanın katıldığı araştırmanın sonuçları, Dünya Okyanus Günü’nde yayımlandı.

Avrupa Yaşam Tarzı – Deniz Ekosistemleri adlı üç yıllık projede insan faaliyetlerinin bölge denizlerindeki ekosistemleri nasıl etkilediği araştırıldı.

Araştırma Kuzey-Doğu Atlas Okyanusu, Karadeniz, Baltık Denizi ve Akdeniz’de yapıldı.

Projenin koordinatörlerinden Laurence Mee, BBC’ye “Tüm denizlerde kıyılardaki yapılaşma, taşımacılık ve tarım ürünlerini yetiştirme yöntemlerimizin ekosistemlere büyük zarar verdiğini tespit ettik” dedi.

İngiltere’deki Plymouth Üniversitesi Deniz Araştırmaları Enstitüsü Başkanı olan Prof. Mee, “Yaşam tarzlarımızdaki değişikliğin denizlerimiz için ne anlama geldiğini anlamaya çalıştık, zira bu gelecek açısından son derece önemli” dedi.

Araştırma, deniz canlılarının yaşam alanlarındaki değişim, kimyasal kirlilik, avlanma ve ötrofikasyona (suda nitrojen ve fosfor içerin kimyevi bileşiklerin artması) odaklandı.

Prof. Mee, “Hangisine bakarsanız bakın, hepsinin birbirleriyle bağlantılı olduğunu görüyorsunuz” dedi.

Avrupa Birliği’nin genişlemesinin ve ekonomik büyümenin sorunları artırdığına dikkat çeken Mee, zenginliğin artmasının çevre üzerinde büyük baskı oluşturduğuna dikkat çekti, buna Akdeniz kıyılarında tatil merkezlerinin ve yazlık evlerin sayılarının hızla artmasını örnek gösterdi.

Araştırmaya göre et tüketimine talebin fazla olması tarımsal faaliyetlerin artmasına neden oldu. Bu da kullanılan gübrelerin denizlere boşalan nehirler vasıtasıyla suya karışması sonucunu beraberinde getiriyor.

Prof. Mee, bununla birlikte Avrupa denizlerinde ekosistemin iyileşmeye başladığı bölgeler olduğunu da söyledi, “Ama kirlilik maalesef, ağır sanayilerin Çin ve Hindistan’a kaydırılmasıyla azaldı. Buradaki ekosistem düzeliyor ama orası mahvoluyor” dedi.

Kaynak: BBC

 

Editör: TE Bilişim