Çift katlı Avrasya Tüneli’nde kazı işlemi devam ediyor

İstanbul Boğazı’nın altından geçecek olan 2 katlı “Avrasya Karayolu Tüp Geçişi” projesinde çalışmalar hızlandı. Boğaz’ın iki ucunu 106 metre derinde birleştiren tünel ile Kazlıçeşme-Göztepe arası otomobille 15 dakikaya inecek. Böylece İstanbul’un iki yakasını birleştirecek 5’inci proje 2015 yılında hizmete girecek.

İstanbul’da yapılan dünyanın en büyük tünellerinden biri olan “Avrasya Karayolu Tüp Geçişi” projesinde çalışmalar hız kazandı. Kazlıçeşme-Göztepe arasındaki seyahat süresini 100 dakikadan 15 dakikaya indirecek proje 14.6 kilometre olacak. Yap-işlet-devret modeliyle Türk- Kore Ortak Girişimi ATAŞ sorumluluğunda, otomobiller için İstanbul Boğazı’nın 106 metre altına yapılacak.

MARMARAY’A KARDEŞ OLACAK

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Marmaray’a “kardeş” olarak tanımladığı Avrasya Karayolu Tüp Geçişi’ni 2015 sonunda hizmete açacaklarını belirterek, şöyle devam etti: “Bakan Yıldırım, Marmaray’a kardeş olarak tanımladığı Avrasya Karayolu Tüp Geçişi Projesi ile ilgili de bilgi verdi. Yıldırım, şunları kaydetti: “Avrasya Karayolu Tüp Geçişi Projesi İstanbullular başta olmak üzere vatandaşların büyük çoğunluğu tarafından tam olarak bilinmiyor. Marmaray, bir demiryolu projesidir. Uzakdoğu’dan Batı Avrupa’yı birbirine bağlayacak kıtalar arası boğazın 60 metre altından geçen bir proje. Türkiye’nin 1,5 asırlık rüyasıdır. Onda da sona yaklaşıyoruz.

2015’E KADAR AÇILACAK

29 Ekim itibariyle Anadolu Yakası’nda Ayrılık Çeşme ile Avrupa Yakası’nda ise Kazlı Çeşme arasında hattı açıyoruz. Hemen onun paralelinde ve biraz güneyinde Avrasya Karayolu Tüp Geçişi Projesi var. Marmaray, Üsküdar’dan denize geliyor. Avrasya Karayolu Tüp Geçişi Projesi ise Haydarpaşa Limanı’ndan giriyor ve Sarayburnu’ndan çıkıyor, 5,5 kilometrelik deniz altından giden tüp geçit var. Marmaray’ın kardeşi dediğimiz Avrasya Karayolu Tüp Geçişi Projesi’ni de 2015 sonuna kadar açacağız.

2 KATLI TÜP GEÇİT

Bunun özelliği Marmaray, iki gözden oluşuyor; bir gidiş, bir geliş. Tüp geçit ise tek tüp altlı üslü; alttan gidiş, üsten geliş var. Bu projeler İstanbul’a büyük katkı sağlayacak. Bugün İstanbul’un bir numaralı konusu trafik veya ulaşımdır. Gerek Marmaray ve gerekse ikinci tüp geçiş, İstanbul’un trafiğinin rahatlamasına büyük katkı sağlayacak.   Marmaray’la Üsküdar’dan binen vatandaş, 4 dakikada Sirkeci’de inecek. Trafik olmayacak. Tüp Geçit’te ise direkt Sarayburnu’ndan girip, Karaca Ahmet’ten çıkacak.”

Dev matkapla delinecek

Avrasya’ tüp geçidi, Almanya’da üretilen 4 katlı bina büyüklüğünde dev bir matkap delecek. Bu ay içinde Türkiye’ye getirilmesi planlanan matkap ile birlikte çalışmalar hız kazanacak. Yaklaşık 400 kişinin gece gündüz vardiyalı olarak çalıştığı tüp geçit çalışmalarında 35-40 metre derine inildi. 

3. köprüde ayaklar yükselmeye başladı

YAVUZ Sultan Selim Köprüsü’nün temelinin 29 Mayıs’ta atıldığını hatırlatan Bakan Yıldırım, çalışmaların planlanın önünde gittiğini belirtti. Köprünün Anadolu ve Avrupa yakasında ayakları yükselmeye başladığını ifade eden Yıldırım, “Köprünün kara tarafındaki bağlantıları yapılıyor. Köprüden sonra devam edecek yolun izi belli oldu. Yol koridoru açıldı, viyadük inşaatlarına başlandı. 2 yılda köprü artı yolları yapmak bir rekordur. Bu büyük bir başarı. İnşallah bu hedefi tutturacağız” dedi.
Editör: TE Bilişim