Avrasya Boat Show törenle açıldı

Avrasya Boat Show 4. Deniz Araçları, Ekipmanları ve Aksesuarları Fuarı törenle açıldı. Fuara 2.9 milyon dolarlık fiyatıyla Princess 78 MY teknesi damgasını vurdu.

Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, yabancı bayrakta kayıtlı olan özel amatör teknelerin Türk bayrağına geçirilmesi konusunda, tespit ettikleri sayının yüzde 60’ı civarında, 1.237 adet teknenin kaydını gerçekleştirdiklerini belirterek, bu konudaki kararnamenin uzatılmasını dilediklerini bildirdi.

Avrasya Boat Show 4. Deniz Araçları, Ekipmanları ve Aksesuarları Fuarı törenle açıldı.

Naiboğlu: "Yat zenginlik ölçüsü olmamalı"

CNR Expo Fuar Merkezi’nde düzenlenen törende konuşan Naiboğlu, gelişmiş ülkelerin hemen hepsinde lokomotif görevi yapan temel sektörlerden birini teşkil eden denizcilik sektörünün deniz ulaştırması, gemi işletmeciliği, gemi ve yat inşa sanayisi, limancılık, balıkçılık ve yardımcı hizmetler gibi faaliyet alanları nedeniyle büyük önem arz ettiğini söyledi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Hindistan seyahatinde olduğunu dile getiren Naiboğlu, bu nedenle istediği halde fuarın açılışına katılamayan Yıldırım’ın selamlarını ilettiğini ifade etti.

Naiboğlu, amatör denizciliğin, denizcilik sektörünün fidanlığı olduğunu belirterek, bu fidanlık sevgiyle ilgiyle geliştirilmesi gereken bir fidanlıktır. Ulaştırma Bakanlığı Denizcilik Müsteşarlığı da bu fidanlığa büyük bir hassasiyetle yaklaşmaktadır" dedi.

Özel teknelerden alınan Motorlu Taşıtlar Vergisini (MTV) kaldırarak boy esasına dayalı harç sistemini getiren kanuna destek veren TBMM’ye teşekkür ettiğini dile getiren Naiboğlu, şunları kaydetti:

"Bu kanunla amaçladığımız, ismi Ahmet, Mehmet ama yabancı bayrakta kayıtlı olan özel amatör teknelerin Türk bayrağına geçirilmesi konusunda, Müsteşarlığın tespit ettiği sayının yüzde 60’ı civarında, ki bu 1.237 rakamını tutuyor bir tekne kaydı gerçekleşmiş durumdadır. Bunun dışında 18 grosstonun altında kaydı mecburi olmayan 100 bin civarında tahmin ettiğimiz teknelerin de 30 küsur bin tanesi kaydedilmiş durumdadır. Gerisini resen kaydedeceğiz.

Kaldırılan MTV yerine konulan harçlar ne getirdi? Mesela 6-6,5 metre civarında bir motoryatı ele alalım. Bu motoryatın satış fiyatı 16-17 bin lira bir rakamdı, ÖTV ve KDV uygulandığında 20 civarına geliyordu. Bunun yıllık MTV’si 4 veya 4 bin 500 lira civarında tutuyordu. Bu ne demek oluyor, 4 yılda neredeyse teknenin fiyatı kadar vergi ödüyorsunuz. Şimdi aynı tekne sadece 200 lira ödüyor. 5 metreye kadar olan tekneler hiç harç ödemiyor. Konunun bir sosyal boyutu var."

Hasan Naiboğlu, basında, medyada "yat" denilince sanki bir zenginlik ölçüsü gibi anlaşıldığına işaret ederek, şöyle devam etti:

"Amatör tekne deyimini kullanmak daha doğru. Herbirimizin bir amatör teknesi olabilir. Otomobil fiyatından çok daha pahalı değildir, hatta daha ucuzdur. Fakat çok ağır vergiler olduğu için insanlar bundan kaçınıyordu. Şimdi böyle bir imkan getirildi, Bakanlar Kurulu kararnamesi de 3 aylık bir süre için çıkmıştı. Türk sahipli ama yabancı bayrağa kayıtlı teknelerin Türk bayrağına kazandırılması açısından çok önemliydi, bunun uzatılmasını diliyorum. Çok da çalıştık bu konuda. Yani inşallah netice alırız. Bu neyi getirecek; sahillerimizin kendi bayrağımızı taşıyan teknelerle donatılmasını, amatör denizcilin teşvik edilmesini, insanlarımızın denizciliğe ilgi duymasını, denizciliğe ilgi duyan ülkenin de denizcilik pastasından aldığı payın artmasını getirecektir."

Denizcilik deyince sadece çok gemi sahibi olmanın anlaşılmaması  gerektiğini vurgulayan Naiboğlu, şunları ifade etti:

"Uluslararası Denizcilik Örgütünde Türkiye 6. keredir C kategorisinden konsey üyeliğine seçiliyor. Bu sene oylarımızı bir hayli artırdık, 129’a çıkardık 109’dan. Fakat denizci olduğumuzu söyleyebilmemiz için, bizim eski Denizcilik Müsteşar Yardımcımız Dr. Bekir Sıtkı Ustaoğlu Uluslararası Denizcilik Örgütü’nde görevli bir arkadaşımız ama yakın komşumuz olan Yunanistan’a bakarsak, genel sekreter Yunanlı, bir sürü komitelerin başkanları, üyeleri Yunanlı, denizcilik basını, sigortacılar Yunanlı. Yani bizim bu seviyelere gelmemiz sadece bizim çalışmalarımızla değil el ele vererek ki parlamento da bu inisiyatifi çok güzel göstermiştir.

Küresel krizden önce gemi inşa sanayisinde sipariş adedi olarak dünya 4’üncülüğüne kadar, tonaj olarak da ilk 10’un içine girdiğimizi, tekne imalat sanayisinde de ön sıralarda olduğumuzu söylemek istiyorum. Demek ki biz bu işi yapabiliriz yeter ki kenetlenelim, beraber olalım, inanalım."

Naiboğlu, konuşmasını denizci deyimiyle "Allah selamet versin" diyerek sonlandırdı.

-320’NİN ÜZERİNDE FİRMA 440 TEKNE-

CNR Holding İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Barış Can Erol da 12-21 Şubat tarihleri arasında Deniz Endüstrisini ve Denizciliği Geliştirme Derneği (DENTUR) desteğiyle düzenledikleri fuarda bu yıl beklenenin üzerinde bir ilgiyle 320’nin üzerinde firmaya ev sahipliği yaptıklarını söyledi.

Fuarı toplam 75 bin metrekare alanda ve 6 salonda düzenlediklerini dile getiren Erol, şunları kaydetti:

"Sektöre 1 milyar doların üzerinde katkı sağlayacağını düşündüğümüz fuarımıza yurt dışından da önemli ziyaretçiler bekliyoruz. Fuarı ziyaret edecek ülkeler arasında İtalya, Fransa, Ukrayna, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Yunanistan, Bulgaristan ve Rusya yer alıyor. Avrasya Boat Show’da sergilenmekte olan yaklaşık 300 milyon dolar değerindeki tekne, yat ve ekipmanlarını önümüzdeki 10 gün içinde 100 bin kişinin ziyaret etmesini bekliyoruz. Küçük, orta ve mega sınıfında 440 teknenin görülebileceği Avrasya Boat Show sektörde liderlik bayrağını taşıyan markaların yeni modellerini ilk kez ziyaretçilerin ilgisine sunacak."

DENTUR Başkanı Yavuz Sipahi de sanılanın aksine fuarda sadece üst gelir grubuna hitap eden ürünler değil herkesin zevkine, arzusuna kullanma amacına ve kesesine uygun bir ürünü bulabileceği ve sahip olabileceğini vurgulayarak, "Yeter ki denizci millet olma arzusu ve hedefi doğrultusunda gereken özen ve kararlılığı gösterebilelim" dedi.

Sipahi, 3 ay süreyle izin verilen Türk sahipli ve yabancı bayraklı teknelerin Türk bayrağına geçirilmesi uygulamasının 2010 yılı içinde tekrar getirilmesi için ilgililerin çaba göstermesini beklediklerini bildirdi.

Açılışa AK Parti Muğla Milletvekili Mehmet Nil Hıdır, CHP Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü ile sektör temsilcilerinin katıldığı törende daha sonra birlikte kurdele kesilerek fuarın açılışı gerçekleştirildi.

-2,9 MİLYON STERLİNLİK TEKNE-

Fuarda sergilenen en büyük tekne 24,1 metre boyu ile Princess 78 MY. Lüks tekne aynı zamanda 2,9 milyon sterlinlik fiyatıyla da organizasyonun en pahalı aracı oldu.

Princess’i, 22,18 metre uzunluğu ile Squadron 70 izliyor. İtalya’nın en önde gelen tekne üreticilerinden Sessa da dünyada merakla beklenen 15,90 metre boyundaki C52 ile C46 ve C38 modellerini ilk kez Avrasya Boat Show’da sergiliyor.

Dünyaca ünlü Azimut8211; Benetti grubunun dünyada sadece Türkiye’de Sirena Marin tesislerinde ürettiği 38 ve 40S, Arena Marine Yacht firması tarafından üretilen "Fe-1" modeli 11 metrelik sürat teknesi ile ilk kez görücüye çıkan Sirena Marine’in ilk yerli marka yelkenlisi ’Azuree’ de fuarda tanıtılıyor.

Fuarda ayrıca aralarında Chris Craft, Northstar, Jeaneau, Beneteau, Absolute, Baveria, Elan, Bayliner, Hanse’nin de bulunduğu çok sayıda tekne markası, motor, ekipman ve aksesuar da denizseverlerin beğenisine sunuluyor.

Editör: TE Bilişim