Unakıtan'dan eleştirilere yanıt : "Avluda mı konuşacaktım?"

Maliye Bakanı Unakıtan, bütün yatırımcılarla konuşacağını belirterek, "Gece de konuşacağım, gündüz de konuşacağım. Çünkü bu ülkenin yabancı sermayeye ihtiyacı var" dedi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, İstanbul Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Derneği'nin düzenlediği “Türk Maliye Politikası 2005” konulu toplantıya katılarak bir konuşma yaptı.

Unakıtan, bütün gündemlerin ekonomiye ayarlandığını, bütün ülkelerin daha fazla yabancı yatırım çekmenin çabası ve yarışı içinde olduğunu söyledi. Unakıtan, “Bizim gelişmeye ayak uyduramayan zihniyet daha hala, (bakan bilmem kim yatırımcıyla konuştu mu, konuşmadı mı?) Onun peşinde. Konuşacağım tabii. Bütün yatırımcılarla konuşacağım. Gece de konuşacağım, gündüz de konuşacağım. Çünkü bu ülkenin yatırıma ihtiyacı var, yabancı sermayeye ihtiyacı var. Bu bir zihniyet meselesi, zihniyet. İşte o zihniyette olanlar artık bu milletin gelişim akımı içinde boğulup gidecekler” diye konuştu.

Özelleştirmenin yapılacağını vurgulayan Unakıtan, şunları söyledi: “Milletin üzerine kamburlar yüklemişler. (Öde paraları devlet baba). Niye ödeyecek devlet baba? Çünkü siyasilerin çiftliği yapmışlar. Boyuna zarar ediyoruz. Bir bir hepsini satıyoruz. Her satışta millet ohh biraz daha rahatlıyor.

Bir de bunun devamlı böyle olmasını isteyenler var. Özelleştirme yapılmasın. Otursunlar oraya çiftlik gibi. Keyifleri iyi, tıkırları iyi, (satılmasın da satılmasın). Yok baba, bu devir geçti yok artık. Bunları bir bir satacağız. Devleti devlet haline getiriyoruz. Devlet yalnız düzenleme ve denetleme görevi yapar, ticaret yapmaz ki.”

Komünist ülkelerin de kafalarını değiştirdiğini ifade eden Unakıtan, “Bizim solcular hala aynı kafa. Çin'e gitsinler görsünler. Çin'de dünyada kullanılan çimentonun yüzde 70'i kullanılıyor. Neden? Kalkınma hamlesi... Her sene 60-70 milyar dolar yabancı sermaye geliyor.” diye konuştu.

GALATAPORT İHALESİ

Unakıtan, şöyle devam etti:  “Biz herkesin gözü önünde ihale yapıyoruz. Adam herkesin verdiğinin iki mislini veriyor. 'Vay bu yabancı sermaye, nasıl verirsiniz'. Verilen bin 200 metre, Galataport. Daha da verilmedi. Yani ihale sonuçlanmadı daha. Kıyametler kopuyor.”  Unakıtan, “Olmaz da olmaz, tutturmuşlar. Allah, Allah, hayret birşey yani” dedi.

"AVLUDA KONUŞACAK HALİM YOK YA"

Maliye Bakanı Unakıtan, yatırımcılarla otel odasında yaptığı iddia edilen görüşme konusuna da değinerek, “Otel odasında konuşmuşum. Avluda konuşacak halim yok ya. Şimdi ben gitmişim Davos'a, zaten yatırımcılarla betsco.net konuşmaya gitmişim, kış sporları için gitmedim ki oraya” diye konuştu. Unakıtan, dünyanın önde gelen saygın yatırımcılarıyla görüşüldüğünü, ancak birilerin menfaatleri bozulduğu için bağırtıların çağırtıların ortaya çıktığını ifade etti.

“TÜPRAŞ'I HERKESE DUYURA DUYURA SATTIK”

Kemal Unakıtan, Tüpraş'ın yüzde 14.7 hissesinin satışı konusuna değinirken de şu görüşleri dile getirdi:  “Tüpraş hisselerini en iyi şartlarla sattık. Öyle gece yarısı mece yarısı değil. Herkese duyura duyura sattık. Toptancı Pazarı'nda herkesin haberi var” dedi.

Morgan Stanley'in de kendisine, çok para istendiği için alamadıklarını söylediklerini aktaran Unakıtan, şunları söyledi: “Neden? Türkiye'nin fiyatı arttı. O zaman o parayı istedik, o parayı verene de sattık. Yok efendim gece yarısı satılmış. O zaman bizi alkışladılar. Gazeteleri okursanız... En büyük, en güzel satışı yaptılar falan... Ondan sonra medya kuruluşları satış ihaleleri başlayınca herşey değişti. Ne korkuyorsunuz? Bu ülkede serbest piyasa düzeni hakim olacak. Serbest rekabeti getiriyoruz. Parayı veren düdüğü çalacak. Öyle numara yok, bitti artık.”

 (aa) 

Editör: TE Bilişim