MAvea Marmara Denizi'ne açıldı, gemi yolcuları konuşacak Avea kazanacak   
 
Marmara Denizi'ni de kapsama alanı içine alan Avea, "boğaz"dan geçen yabancı gemi, yat ve teknelerden roaming geliri elde etmeyi hedefliyor. Proje kapsamında 7 yeni baz istasyonu kurduklarını belirten Avea CEO'su Cüneyt Türktan, "Marmara Denizi'nde transit geçen ve uluslararası dolaşım (roaming) anlaşması bulunan diğer ülke operatör müşterilerine de servis sağlar duruma geldik" dedi.

Avea CEO'su Cüneyt Türktan, Marmara Denizi'nde yürüttükleri çalışmalarla kablosuz ses ve veri iletişim alanında faaliyet gösteren LCC-WFI tarafından gerçekleştirilen “Mayıs 2007 AMR destekli çağrı testi” sonuçlarını cuma günü düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.

Avea'nın geçen yıl 300 milyon dolarlık yatırım yaptığını, bu yıl da 260 milyon dolarlık yatırımın büyük bölümünü tamamladığını söyleyen Türktan, Türkiye nüfusunun yüzde 93,3'ünü kapsama alanına dahil ettiklerini kaydetti.

Cironun yüzde 5'i roaming gelirinden

Hizmet alanını genişlettiklerini belirten Türktan, "Marmara Denizi'nde transit geçen ve uluslararası dolaşım (roaming) anlaşması bulunan diğer ülke operatör müşterilerine de servis sağlar duruma geldik" dedi. Proje kapsamında 7 yeni baz istasyonu kurduklarını, mevcut baz istasyonlarında da revizyonlar yaptıklarını anlatan Cüneyt Türktan, baz istasyonlarının uzun mesafede servis verebilmesini sağlayan özellikleri kullanarak Marmara'nın ortalarındaki zayıf alanlarda kapsama alanı yarattıklarını, son bir ayda Marmara Denizi'nde servis veren baz istasyonlarında taşınan trafik değerlerinde ciddi artış yaşadıklarını ifade etti. Marmara Denizi'nin hiçbir operatörün ellemediği bölge olduğunu belirten Türktan, “Ege Denizi'nde ise en iyi müşterimiz Yunanlılar. İnanılmaz şekilde roaming geliri alıyoruz. Bu yıl 50 milyon dolarlık roaming geliri bekliyoruz. Bu, cironun yüzde 5'ini oluşturuyor. Yıl sonunda hem trafik olarak hem para olarak roaming gelirlerinde yüzde 100'lük artış bekliyoruz” dedi.

Vodafone ile ortak baz istasyonu kuracak

2000'lerden önce her yere istasyon kurulabildiğini, şimdi ise herkesin her yerde konuşmak istediğini, ancak baz istasyonu istemediğini ifade eden Türktan, çözümün kule paylaşımı olduğunu söyledi. Vodafone ile kule paylaşımına başladıklarını belirten Türktan, baz istasyonu sayısında da sene sonunda 8750 rakamına ulaşmayı öngördüklerini kaydetti. Türktan, “Kıbrıs'a iş için sık gidenler Avea'dan çok şikâyetçi. Bir nevi mahkûm hayatı yaşıyorlar. Orada kaliteli hizmet alamıyor musunuz?” şeklindeki bir soruyu, “Kıbrıs'ta roaming anlaşmamız olan iki operatörden iyi, kaliteli servis alamıyoruz” diye yanıtladı. Türktan, “Kıbrıs'ta 3G'de lisans verilme durumu olursa ihaleye girmeyi düşünüyoruz” dedi. Türktan, Avea'da SMS olarak yüzde 10, trafik olarak da yüzde 4'lük artış yaşandığını aktardı.   

Türkiye'de 3G Avrupa hüsranı olmayacak

3G'nin yepyeni bir yatırım olduğuna işaret eden Türktan, şu anda değişik üretici firmalarla test çalışmalarının sürdüğünü, lisans ihalesi eylül ayında yapılacak 3G'de bunun altyapısının tamamlanmasının gelecek yılın başı veya ilk çeyrek, hatta ikinci çeyreğe kayabileceğini belirtti. Türktan, “3G ihalesine gireceğimize göre para kazanmak zorundayız. Para kazanmanın  hesaplarını yapıyoruz” dedi. Genç nüfusa sahip Türkiye'de yeni neslin çoğunun internet kullandığını belirten Türktan, “Bu bir potansiyel. Batı Avrupa'da 3G konusunda istenen yere gelinemedi. Bu, nüfusun yaşlı olmasından kaynaklandı. Türkiye'nin gelir seviyesi yükseldiği müddetçe genç nüfusla birlikte 3G Avrupa hüsranı olmayacak, Uzakdoğu başarısı olacak” diye konuştu. 
 

Kaynak: Referans Gazetesi

Editör: TE Bilişim