Noel Kasırgası Vuruyor: Hedefte Bermuda

Karayipleri vurduktan sonra Atlantik Okyanusunda ilerleyen Noel fırtınası, güçlenerek kasırga seviyesine yükseldi. Geride 113 ölü, milyonlarca dolarlık hasar bıraktı

ABD Ulusal Kasırga Merkezi, saatte yaklaşık 75 kilometre hızla esen fırtınanın Bahamalar'dan Bermuda'ya yöneldiğini ve 1. seviyede kasırga halini aldığını duyurdu.

Bu arada, Felix kasırgasından sonra en öldürücü fırtına olan Noel'in özellikle sel, toprak kayması gibi afetlerle Dominik Cumhuriyeti'nde 73, Haiti'de 40 kişinin hayatına mal olduğu ve toplam can kaybının 113'e yükseldiği bildirildi.

Küba'da ise 2 bin evin ve çok sayıda ekili alanın sular altında kaldığı, ancak can kaybı olmadığı kaydediliyor.

Devlet televizyonu, Kübalı askerlerin deniz seviyesine yakın yerlerde oturanlar için kapı kapı dolaştığını söyledi.

ULUSLARARASI YARDIM ÇAĞRISI

Dominik Cumhuriyeti, ülkede 73  kişinin ölümüne neden olan Noel fırtınasının yarattığı tahribat  nedeniyle uluslararası yardım yapılmasını istedi. Dominik Devlet Başkanı Leonel Fernandez, afetin ülkenin elektrik  şebekesini, yol ve köprülerini çökerttiğini belirterek, bunların yeniden  yapılabilmesi için çokuluslu mali kuruluşlardan 200 milyon dolar borç  istedi.

Dün gece afet nedeniyle olağanüstü hal ilan eden Fernandez, ülkenin uzak  kesimlerinde mahsur kalanların kurtarılabilmesi için de diğer ülkelerden  helikopter desteği talep etti. Fernandez, "Olağanüstü durum altındayız,  devletin bütün kaynakları kurtarma operasyonları için kullanılacak" dedi.

Yaklaşık 8 milyon nüfuslu Dominik Cumhuriyeti'nde Noel fırtınası  nedeniyle 56 kişi ölmüş, 27 kişi kaybolmuştu. Ülkede, 50 bin kişinin de  evsiz kaldığı belirtiliyor. Fırtına, Haiti'de de 24 kişinin hayatına mal olmuştu.

Hürriyet

Editör: TE Bilişim