Evsel atık depolama tesisi bulunan 16 belediye dışındaki yerleşim yerlerinde çöpler açık arazide, yerleşim alanlarına çok yakın sahalarda, deniz, göl ve dere yataklarında depolanıyor.

Çevre ve Orman Bakanlığı’nın verilerine göre, Türkiye genelindeki 3 bin 225 belediyeden sadece 225’inin atık su arıtma tesisi bulunuyor. 3 bin belediyede ise arıtma tesisi bulunmadığı için atık sular doğrudan deniz, göl ve akarsulara veriliyor. Çevre Bakanlığı, buna çözüm getirmek amacıyla belediyelerle atık su arıtma tesisi kurulması konusunda proje çalışması yürütüyor. Bu kapsamda belediyelere finansman sağlanması da amaçlanıyor.

EVSEL ATIKLAR ÇEVREYE

Türkiye’nin evsel atıkların depolanması konusundaki profili de içler acısı. Ülke genelindeki 3 Ultrabet bin 225 belediyeden sadece 16’sının düzenli depolama tesisi bulunuyor. Diğer belediyeler çöplerini; açık arazide, yerleşim alanlarına çok yakın sahalarda, deniz, göl ve dere yataklarında depoluyor. Üretilen atıkların yüzde 35’i düzenli, yüzde 64’ü uygun olmayan yöntemlerle depolanıyor.

AB’DEN FON ARAYIŞI

Belediyeleri, katı atık sorunlarını kendi aralarında oluşturacakları birlikler aracılığıyla çözmeleri konusunda teşvik amacıyla çeşitli çalışmalar yürütülüyor. Ancak belediyelerce, geri kazanım ve arıtma tesislerinin yatırım maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle tesislerin yapımı ve işletmesinde çeşitli sorunlar yaşanıyor. Bu sorunları aşmak için belediyelerce katı atık tesisi yapımında kullanılmak üzere AB ve diğer uluslararası kuruluşlardan yararlanmak için çeşitli girişimlerde de bulunuluyor. 

(ANKA) Hürriyet
Editör: TE Bilişim