Türk Hava Yolları'nın (THY) Darrüselam-İstanbul seferini yapan yolcu uçağı, teknik arıza sebebiyle zorunlu iniş yaptı. Aynı dakikalarda Bodrum’a gitmek için havalanan bir başka uçağın iniş takımları kapanmadığı için geri döndü. Bu sırada bir başka uçak ise pisti pas geçmek zorunda kaldı.

Atatürk Havalimanı sabah saatlerinde en hareketli günlerinden birini yaşadı. THY’nin TK604 sefer sayılı Tanzanya'nın Darrüselam kentinden havalanan yolcu uçağı Atatürk Havalimanı’na iniş yaptı. TC-JYJ kuyruk tescilli Boeing 737-900 tipi uçağında flap arızası meydana geldi. Bunun üzerine uçağın pilotu hava trafik kontrol merkezi ile bağlantı kurdu. İnişten vazgeçen uçağın pilotu bir süre Marmara Denizi üzerinde tur attı. Atatürk Havalimanı’nda uçakların kalkış yaptığı Florya-Sefaköy pisti, uçak için hazırlandı. Deniz üzerinde yaklaşık yarım saat tur atan uçak, saat 10.56'da sorunsuz şekilde inişini gerçekleştirdi.

FLAP NEDİR?

İnişlerde ve kalkışlarda kanat yüzeyini genişleterek daha düşük hızda daha fazla kaldırma kuvveti sağlayarak uçağın daha kısa mesafede kalkmasına ve inmesine yardımcı olan kanatlardaki hareketli parçalardır.

BODRUM UÇAĞI’NIN İNİŞ TAKIMI KAPANMADI

THY’nin İstanbul-Bodrum seferini gerçekleştiren uçağı da Atatürk Havalimanı’ndan havalandıktan sonra iniş takımları kapanmadı. Arızayı hava trafik kontrol merkezine bildiren pilot, geri dönmeye karar verdi. Uçak havada tur attıktan sonra yine Florya-Sefaköy pistine sorunsuz şekilde iniş yaptı. Pistin sonunda duran uçağın altına çok sayıda görevli gitti. Bir süre uçak incelendikten sonra uçak hareket etti.

THY UÇAĞI PAS GEÇTİ

THY’nin Stuttgart-İstanbul seferini gerçekleştiren uçağı da inişe geçtiği sırada pas geçti. Piste yaklaşan uçak bir anda havalanmaya başladı. Uçak havada tur attıktan sonra sıraya girerek inişini gerçekleştirdi.

Cihan
Kaynak: cha