Atatürk fotoğrafları Savarona'da 

Hanri Benazus, yatta çekildiği belirtilen 38 adet fotoğrafı, sergilenmek üzere armatör Kahraman Sadıkoğlu’na verdi

Yazar Hanry Benazus, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün yatı olarak bilinen Savarona'da çekildiği belirtilen 38 adet Atatürk fotoğrafını, yatta sergilenmek üzere yatın sahibi armatör Kahraman Sadıkoğlu'na hediye etti. Kahraman Sadıkoğlu, Hanry Benazus ve ailesini tekneyle Bodrum'un Yalıçiftlik beldesinden alarak Savarona'ya getirdi.

ONUR VERİCİ

Benazus, kendisinde Atatürk'ün 4 bin 800 adet fotoğrafı bulunduğunu söyledi. Sadıkoğlu'na armağan ettiği Atatürk fotoğraflarının hepsinin Savarona'da çekilmiş olduğunu belirten Benazus, "Fotoğrafların hepsi 1 Haziran 1938 tarihinde Atatürk'ün Savarona'ya girdiği ilk gün çekilmiş. Bugün burada olmak onur verici. Burayı gezdikten sonra sarhoş gibi oldum. Kahraman Bey sayesinde Atatürk'ün yaşadığı bir ortama girdim. Özellike Kahraman Bey'in benden Atatürk fotoğraflarını istemesi bana ayrıca onur verdi. Bundan sonra Atatürk Savarona'ya döndü diyorum" dedi.

Kahraman Sadıkoğlu ise, kendisine bu koleksiyonun hediye edilmesinden mutluluk duyduğunu ifade etti. Bu resimleri eşiyle birlikte Savarona'nın her köşesine yerleştireceğini belirten Sadıkoğlu, şöyle konuştu:

"Bunlar çok değerli, Atatürk'ün Savarona'da çekilmiş resimleri. Bugün bu ülkede yemek yiyorsak, nefes alıyorsak bu Ulu Önder Atatürk sayesindedir. Onun için bana düşen, Atatürk'ün yatını hurdaya gitmekten kurtarmak, bugünkü haline getirmek ve gençlere Atatürk'ün neler yaptığını Savarona'da anlatmak. Çünkü ben Atatürk'ü tanımayı gerçekten çok isterdim. Çok değerli ve çok büyük bir insan. Bugün her okuduğum kitapta böyle bir insan nasıl olabilir diye hep düşünürüm. Çünkü bir insan mimar olur, avukat olur, mühendis olur ama hepsinin bir insanda toplanması çok nadir olur."

AYAKTA TUTUYORUM

Fransa'daki Versay Sarayı'nda 2000 yılında bir davete katıldığını ifade eden Sadıkoğlu, "O geceki konuşmamda 'Dünyanın en zengin insanıyım çünkü Atatürk'ün sahip olduğu bir parçayı ayakta tutuyorum' dedim. Gerçekten böyle değerli bir insanın böyle değerli bir parçasını çok zevkle her gün titizlikle yaşatmak ve gençliğe bunu hissettirmek istedim" dedi.

1938 yılında satın alındı

Kahraman Sadıkoğlu, Savarona'nın tarihi ve teknik özellikleriyle ilgili şu bilgileri verdi:

"Savarona 136 metre uzunluğunda, dünyanın en büyük özel yatlarından biridir. Türkiye Cumhuriyeti bu yatı Atatürk için 1938 yılında 1 milyon dolara satın almış. Fakat Atatürk çok kısa bir zamanını Savarona'da geçirdi. Yatı 1979 yılında büyük bir yangın geçirdikten sonra ben teslim aldım ve bugünkü haline getirdim. Savarona 17 süit, Türk hamamı, sinema salonu, jakuzi, 220 metrekare ana salon gibi bölümleriyle dünyanın en lüks yatlarındandır

Editör: TE Bilişim