Asya'da gemi korsanlığı tırmanıyor

Gözlemciler durumun ciddiyetini işaret ederek son beş yıl içinde yaşanan korsanlık olaylarının daha da korkutucu boyutlara tırmandığını belirtiyor. Özellikle Aden Körfezi'ndeki yaygınlaşan olaylar tedirgin ediyor.
 
Somali'den önce Güneydoğu Asya'da patlak veren deniz haydutluğu olayları alınan önlemlerle azalma gösterirken, Aden Körfezi'nde yayılma gösteren olayların deniz haydutluğunu kışkırtır hale geldiği belirtiliyor.

Geçen yıllarda Malacca ve Singapur boğazlarında yoğunlaşan deniz haydutluğu, Aden Körfezi'ne kayarken, Somalili korsanlara karşın alınan tüm önlemlere rağmen deniz haydutluğunun çok kolay bir kazanç kaynağı haline geldiği vurgulandı.

Ticaret gemilerinin korumasız oluşları ve alınan her türlü eskort önlemine rağmen ele geçirilen ticaret gemilerden alınan fidyenin milyonlarca dolar oluşu, deniz haydutluğunu sadece Somalili korsanlara ait bırakmaktan çıkartarak uluslararası haydutluk örgütü haline getiriyor. Son derece kolay milyon dolarlar kazanmak diye tanımlanan deniz haydutluğunu cazip kılan ele geçirme olaylarındaki çaresizlik ve sonunda "Ver kurtul" yöntemlerinin bu kez Güneydoğu Asya sularında da görülmesi kuşkuları artırıyor.

Singapur, Malezya ve Endonezya ile Tayland bölgelerinde hareketlenen deniz haydutluğunu önlemek amacıyla bu ülkeler deniz kuvvetleri ortaklığında hareket planlanırken, Endonezya ayrıca kendi karasuları ve çevresindeki olası deniz haydutluğu saldırılarına karşı denizden ve havadan tedbirler alınıyor.

Haydutluk olayları özellikle Güney Çin Denizi'nde yoğunlaşırken, bu yılın ikinci yarısı verilerini içeren IMB-uluslar arası Denizcilik Bürosu raporunda bu süreçte Güneydoğu Asya ve Uzakdoğu bölgelerinde 21 deniz haydutluğu vakasının meydana geldiği belirtiliyor. Bu verilere göre geçen yıla nazaran deniz haydutluğu olaylarındaki tırmanma devam ediyor.
Mangkai ve Tioman Adaları arasında meydana gelen saldırılarda silahlı korsanlar gemilere tırmanıp gemi personelini esir alarak, özellikle gemi kasası başta olmak üzere gemicilerin tüm değerli eşyalarını ve paraları, elektronik eşyaları, saatlerini alıyor.
 
NATO-AB işbirliği yaradı

Bu bölgelerdeki korsanlık olaylarının Nijerya ve Somali'deki gemi ele geçirme tarzında olmadığı hatırlatılırken, IMB'nin deniz haydutluğu raporunda bu bölgelerdeki deniz haydutluğunun gemi adamlarını kaçırarak fidye istemek yerine, değerli eşyalar ve para üzerinde yoğunlaştığı belirtilerek, korsanların yine de kamalarla en ufak bir direniş halinde gemiadamlarını yaraladıkları ve öldürdükleri hatırlatılıyor.

Aden Körfezi'nde giderek daha güçlü bir işbirliğine dönüşen Nato ve AB ortak çalışmaları sonucunda korsanların saldırısına maruz kalınan ticaret gemilerine daha kısa zamanda müdahele edilebildiği belirtiliyor.

Çebi Denizcilik Grubu'nun en yeni gemilerden olan Elgiznur Çebi'ye yapılan saldırı teşebbüsünün yardım çağrısı üzerine tehlikeli bölge ilan edilen gemilerin transit koridorunda devriye görevinde olan Yunan Deniz Kuvvetleri'ne ait HS Navarinon fırkateyninin korsanlar üzerine sevkedildiğini açıklayan NATO ve Avrupa Birliği Ortak Deniz Gücü olan Eumarfor komodoru Steve Chick Elgiznur, Çebi'ye en yakın olan Alman Deniz Kuvvetlerine ait FGS Bremen'den kalkan helikopterle müdahele edildiğini söyledi. Elgiznur, korsanların saldırılarının sonuçsuz kaldığını belirterek, işbirliğinin çok daha etkin hale getirilmesine çalışıldığını kaydetti.
 
Deniz Haydutluğu Bilgi Sistemi

Son olarak Türk ticaret gemileri tarafından da yoğun bir şekilde kullanılan Aden Körfezi ve Somali açıklarında yaşanan deniz haydutluğu ile mücadeleye katkı sağlayan kuruluşlara Denizcilik Müsteşarlığı da katıldığı açıklandı.

Denizcilik Müsteşarlığı tarafından oluşturulan "Deniz Haydutluğu Bilgi Sistemi" ile söz konusu deniz alanından geçiş yapacak olan gemilerin geçiş bilgileri, bölgede görev yapan askeri gemilere bildirilecek. Ayrıca sistemle bu bilgilerin ilgili birimlere ulaşması kolaylaştırılırken, gemilere imkânlar dâhilinde koruma hizmeti de verilecek. "Deniz Haydutluğu Bilgi Sistemi" ile Denizcilik Müsteşarlığı tarafından yayımlanan duyurularla gerek ulusal, gerekse uluslararası organizasyonlar tarafından yayımlanan ve rehber niteliğinde olan bilgi ve belgeler, gemi kaptanlarına, donatanlarına ve acentelerine daha hızlı ve etkin bir şekilde duyurulacak. Sistem, Gemi Geçiş Bildirimi, Duyurular, Rehber ve İstatistikler bölümlerinden oluşacak.

Sistemin verimli kullanılabilmesi için gemi kaptanları, donatanları ve acentelerinin bölgeden geçiş yapacak olan gemiye ilişkin verileri, oluşturulan sitede sağlıklı bir şekilde belirtecek. Sitede, yayınlanacak duyurular bölümünde, ticari gemilere, Müsteşarlığın, ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri doğrultusunda denizcilik sektöründe duyurulması gerekli görülen konular da yer alacak.
"Rehber" bölümünde ise gerek ulusal, gerekse de uluslararası organizasyonlar tarafından, bölgede seyredecek olan gemi kaptanlarının almaları tavsiye edilen önlemler ve acil durum iletişim detayları gibi bilgileri içeren rehber niteliğindeki belgeler yayımlanacak. Bu bölüm, daha sağlıklı bir hizmet için devamlı güncel tutulacak.

Gözlemciler durumun ciddiyetini işaret ederek son beş yıl içinde yaşanan korsanlık olaylarının daha da korkutucu boyutlara tırmandığını belirtiyor.

Editör: TE Bilişim