Balık astıma karşı koruyor


İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Boyacıoğlu, Hollanda'da bulunan Ulusal Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsü'nde, batı toplumlarında astım hastalığının yaygınlaşmasındaki artışla ilgili bir araştırma yapıldığını söyledi.

Boyacıoğlu, araştırmacıların, çalışmalarında beslenme üzerinde durduğunu anlattı:

''Araştırmacılar, Çocukluk Döneminde Alerji ve Astım Uluslararası Çalışması'na kayıtlı 8 ve 13 yaş arasındaki çocuklarda astımla gıda tüketimini inceledi.

Araştırmacılar, astım veya hırıltılı nefes ile turunçgil meyveler, sebze ve süt ürünlerinin tüketimi arasında belirgin bir ilişki bulamadı ancak balık ve tam tane hububat ürünleri tüketimiyle bir bağlantıya ulaştılar.''

Boyacıoğlu, çalışma sonucunda tam tane hububat ürünleri ve balığın astıma karşı koruyucu olabileceğinin belirlendiğini anlattı:

''Tam tane hububat ürünleri, örneğin buğdaydan öğütme sırasında kepek gibi
hiçbir kısmının ayrılmadan elde edilen üründen yapılan gıda maddeleridir.

Büyük porsiyonlarda tam tane hububat ürünleri ve balık tüketen çocuklar astım gelişme riskinde bir azalmaya sahip olabiliyor.

Araştırmada, astım hastalığına sahip olma olasılığında tam tane hububat ürünü tüketenlerde yüzde 54 ve balık yiyenlerde ise yüzde 66 oranında bir azalma görüldü.''

Kaynak: İnternet Haber www.internethaber.com

Editör: TE Bilişim