Bartın Liman Başkanı İhsan Yücesoy, uluslararası hizmet veren limanın tercih edilebilir olması için yabancı gemilere deniz askeri yasak bölgesi kapsamından çıkarılması gerektiğini söyledi.

Bartın Aktif İşadamları Derneği (BAKİAD) Yönetim Kurulu, Bartın Liman Başkanı İhsan Yücesoy’u ziyaret etti. BAKİAD Başkanı Birol Dikyurt, İl Genel Meclisi Başkanı ve dernek yönetim kurulu üyesi Ali Kartal, Aynur Yıldırım, Cihat Çakır, Mehmet Mescier, Yaşar Bahçıvan, Salih Günay’dan oluşan BAKİAD heyetini makamında kabul eden Liman Başkanı İhsan Yücesoy limanla ilgili bilgiler verdi.

Bartın Limanı’nın kuru yük ve konteyner gemileri ve 7 metre su çekimi kapasitesindeki gemilerin yanaştığı bir liman olduğunu ifade eden Liman Başkanı İhsan Yücesoy, limanı büyütme çalışmaları olduğunu ancak mevzuata dayalı, tesisat, yerleşim yeri gibi bazı sorunlar bulunduğunu söyledi.

Bartın Limanı’nın konteyner taşımacılığına açıldığını, ancak gemilerin yükleme, boşaltmayı kendi vinçleriyle yaptığını dile getiren Yücesoy, “Türkiye’de son 10 yılda tüm limanlarda yüzde 30-40 oranında kapasite artışı olmuştur. Bartın Limanı’nda kapasite artışı ve ilerlemeyi bırak, son 10 yılda maalesef geriye gitmiş. Benim kişisel görüşüm, bu koşullar altında devam etmesi halinde daha da geriye gider. Bartın Limanı önemli gibi gözüküyor ama bu ortamda limanı işletmek pek rantabl değil. Para kazanmak için para yatırmak gerekiyor. Belli standartları sağlayamazsanız rekabet edemezsiniz, edemezsen de talep gelmez, talep de gelmezse kendiliğinden kapanmayla karşı karşıya gelinir. Denizcilik sektörü gereği limanın 365 gün günün 24 saatinde hizmet verecek şekilde yapılanması ve faaliyetlerini sürdürmesi gerekir.” değerlendirmesinde bulundu.

"Askeri Liman Algısı Ortadan Kalkmalı"

Bartın Limanı’nın ikinci derece deniz askeri yasak bölgesi kapsamında bulunması yüzünden limana yanaşan yabancı ticari gemilerin askeri mercilerden de izin alma zorunluluğu bulunduğunu dile getiren Liman Başkanı İhsan Yücesoy, “Uluslararası ticaret yapan yabancı gemilerin askeri mercilerden de izin alması işlemi askeri liman algısını ortaya çıkarıyor. Uluslararası ticari bir liman olan Bartın Limanı askeri liman algısından kurtulamıyor. Limanın gelişebilmesi için yasada değişiklik yapılması lazım. Çevredeki limanlar gelişirken Bartın Limanı da rekabet edebilir hale getirilmeli. Askeriye iznine gerek duymadan yabancı gemiler limana yanaşabilmeli. Bu devirde böyle şey olmaz. Kanun teklifi yapılarak bir maddelik değişiklikle Bartın Limanı askeri liman algısından kurtulmuş olur. Bu yapılmadıkça yabancı gemiler Bartın Limanı’na gelmek istemezler." sözlerini kaydetti.

Liman Konteyner Taşıma Merkezi Haline Gelmeli

Bartın Limanı’nın Samsun’dan başlayıp İstanbul’a kadarki alanda konteyner taşımacılığı yapan tek liman olduğunu kaydeden Liman Başkanı İhsan Yücesoy, limanın konteyner taşımacılığının merkezi haline getirilmesi için seferber olunması gerektiğini ifade etti. Yükleme ve boşaltma yapan gemilerin vincine muhtaç olunmaması gerektiğini dile getiren Yücesoy, “Liman işletmecisinin yükleme boşaltma hizmetini vermesi gerekir. Limanın gelişmesi ve büyümesi önemlidir. Neresi gelişmişse orada liman vardır. Ayrıca her limana bir demiryolu bağlantısı olması lazım” ifadesini kullandı.

Uluslararası taşımacılıkta belli standartları bulunduramaması, rekabet edecek düzeyde olamaması durumunda Bartın’ın çok önemli bir fırsatı konumundaki limanın elden kaçırılacağına dikkat çeken İl Genel Meclisi Başkanı ve BAKİAD Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kartal, limanın büyütülmesinin Bartın gelişmesi anlamına geldiğini söyledi.

"7/24 Esasına Dayanan Bir Liman İstiyoruz"

Bartın Limanı’ndan konteyner taşımacılığı yapan tek sanayici ve ihracatçı olduklarını dile getiren Mescier Demir Çelik yetkilisi ve BAKİAD üyesi Mehmet Mescier de limandaki ekipman yetersizliği nedeniyle operasyon maliyetlerinin yüksek olduğunu, bu nedenden dolayı çok büyük sıkıntı yaşadıklarını dile getiroi. Mescier, limanın 7 gün 24 saat esasına göre çalışmasını arzu ettiklerini vurguladı.

Dikyurt: Kazanan Bartın Olacak

Bartın Limanı’nın aktivitesinin ve ekonomiye katkısının artması için hep birlikte neler yapılabileceğine kafa yorulması gerektiğini ifade eden BAKİAD Başkanı Birol Dikyurt, şunları dile getirdi: “Bartın Limanımız boşaltma ve yükleme kapasitesi olarak yılda yaklaşık 2 milyon tona cevap verecekken, şu an bu kapasite yaklaşık 1 milyon tondur. İlimiz ve ülkemiz ekonomisi açısından Bartın Limanı çok önemlidir. Sanayicilerimizin, işadamlarımızın liman konusunda yaşadıkları sıkıntılara çözüm bulabilmeliyiz. Konteyner taşımacılığı gibi önemli bir hakkı elde etmiş Bartın Limanı’nın uluslararası ticarete cevap verebilmesi adına hiçbir kurum ve kişiyi hedef almadan güç birliği içinde ‘kazananın Bartın olması’ ortak hedefinde birleşilmesi kanaatini taşımaktayız. Limanın askeri liman algısından kurtulması için BAKİAD olarak girişimlerde bulunacağız. Siyasilerimiz de gereken kanun değişikliğini yaparak yabancı gemileri askeri izin işleminden kurtarmalı. Limandaki gümrükleme işlemleri hızlandırılmalı, liman ekipmanları standarta uygun bir şekilde yapılanmalı, gemilerin gümrüklenmesi açıktan yapılmalı. Tüm bu ve benzeri yaptırımlarda kazanan Bartın olacaktır.”

Editör: TE Bilişim