Bodrum'da dalış turizmini canlandırmak amacıyla hazırlanan proje kapsamında, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na 68 yıl hizmet veren TCG Pınar 1 adlı askeri geminin, Nisan ayında Kara Ada açıklarında batırılarak dalış turizmine açılacağı açıklandı.

İki yıl önce hurdaya çıkan Pınar 1'in, Türkiye'de turizm amaçlı batırılacak ilk askeri gemi olacağı belirtildi.

Bodrum Sualtı Derneği (BOSAD) tarafından geliştirilen `Bodrum Kara Ada Yapay Resifler ve Batıklar Projesi' Ticaret Odası Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıyla basına tanıtıldı. BOSAD Başkan Yardımcısı Erman Akarsu'nun proje hakkında bilgi verdiği toplantıya Sahil Güvenlik komutanları, Deniz Ticaret Odası yönetim kurulu üyeleri, dalış okulları yöneticileri katıldı. Dalış kulüplerinin yoğun olduğu Bodrum'da sektörü çağdaş bir şekilde yönlendirebilmek ve sürdürülebilir dalış turizmini oluşturabilmek amacıyla projenin hazırlandığını belirten Akarsu, "Son yıllarda kıyılarımızda hızla gelişen su altı sporları turizmi, dalış sporunu herkesin yapabileceği, zevkli, eğlenceli, dinlendirici ve öğretici bir hobi haline getirerek sadece balık avlama fikrinden öteye taşımıştır. Artık spordan çok bir hobi haline gelen dalış sporunun geliştirilmesi ve halk arasında yaygınlaştırılması, denizciliğimizin ve deniz bilimlerinin de olması gereken seviyeye çıkabilmesi açısından önem taşıyan bu projeye Deniz Kuvvetleri Komutanlığı da destek veriyor. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez bir askeri gemi dalış turizmi için batırılacak. Bu nedenle Nisan ayı başlarında Kara Ada açıklarında 20-25 metre derinliğe batıracağımız, 1938 yapımı Y 11 borda numaralı TCG Pınar 1 isimli askeri geminin, Bodrum ve ülkemizdeki dalış turizmine katkısı büyük olacak. Proje sayesinde yılda 300 binin üzerinde yerli ve yabancı turistin bölgede dalış yapacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Akarsu Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından 68 yıl askeri amaçlı kullanılan 37 metre uzunluğunda, 14 metre yüksekliğinde, 8 metre enindeki geminin turizm amaçlı batırılacak ilk askeri gemi olduğunu belirtti.

Bodrum Belediyesi, Ticaret Odası, Deniz Ticaret Odası'nın da destek verdiği proje kapsamında önümüzdeki yıllarda Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan hurdaya çıkan bir uçak ile bir helikopterin de temin edilerek projeye dahil edileceği ve dalış turizmi için batırılacağı belirtildi. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Altan Lök de toplantıda su altı dalış turizmi ve resif projeleri hakkında bilgi verdi.

Alıntı : Vatan Gazetesi

<>

 

Editör: TE Bilişim