Asıl hedef Alman gemileri

Merkel’in ‘limanları Rum gemilerine açın’ ısrarının altında başka bir gerçek yatıyor.

Almanya Başbakanı Merkel’in ‘limanları Rum gemilerine açın’ ısrarının altında, dünyanın en güçlü deniz ticaret filolarından olan Rum filosu içinde büyük bir paya sahip bulunan Alman gemileri yatıyor

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Ankara ziyareti sırasında, “Türkiye, havaalanlarını ve limanlarını Kıbrıs Rum kesimine açmalı” ısrarının arkasında, Rum bandıralı Alman gemileri çıktı. Hükümetin; dünyanın yedinci, Akdeniz’in ise en büyük deniz ticaret filosuna sahip olan Rum yönetimine limanlarını açması ile birlikte Türkiye’nin deniz taşımacılığında Yunanistan ve Almanya öne çıkacak. Çünkü, Rum deniz ticaret filosu içinde armatörü Alman olan tam 216 gemi bulunuyor.

Merkel’in Türkiye’nin AB’ye katılım sürecine ilişkin “Benim açımdan en önemli husus, Ankara Protokolü’nün uygulanması, çünkü burada Kıbrıs sorunu halledilmedi” yönündeki sözleri, Berlin yönetiminin siyasal tavrının yanı sıra Almanya’nın Akdeniz’deki ekonomik çıkarlarını da gündeme getirdi.

Türkiye’nin “deniz taşımacılığı pastası” yaklaşık 2.5 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Bakû - Tiflis - Ceyhan’dan gelen petrolün buna eklenmesi durumunda söz konusu rakamın 3.5-4 milyar dolara çıkacağı tahmin ediliyor. GKRY bandırası altında 94 adet, toplam 5 milyon 493 bin DWT tanker bulunuyor.

Türkiye’nin limanlarını açması ile birlikte Rum bayraklı Yunan ve Alman tankerleri, BTC’den yılda 50 milyon tonun üzerinde akacak petrolün taşımacılığından gelecek rantı alacak.

“Danish Shipowners Association” tarafından hazırlanan rapora göre, 1 Güney Kıbrıs Rum Yönetimi bayrağı taşıyan 19 bin 328 grostonluk bin GT üzerindeki 898 gemisi bulunuyor. Rum bandırası altındaki gemilerin asıl sahiplerine bakıldığı zaman ise Yunanistan’ın 340 gemiyle ilk sırada olduğu, ikinci sırada ise 216 gemiyle Almanya’nın geldiği görülüyor.

BAHADIR SELİM DİLEK/CUMHURİYET

Editör: TE Bilişim