1997'de hizmet dışı bırakılan Clemenceau, bir İspanyol şirketine satılmıştı. Şirket içindeki zehirli asbestin temizlenmenesi sonrası gemiyi parçalayacaktı.  Ancak bunun Avrupa Birliği'nin sağlık ve güvenlik kuralları çerçevesinde mümkün olmadığı bildirildi.

Clemenceau bunun üzerine bir Alman şirketince beş ay önce parçalanması için Hindistan'a gönderilmişti. Ancak çevrecilerin ve Hindistan'daki sendikaların, taşıdığı asbest nedeniyle gemiyi protesto etmeleri nedeniyle Clemenceau, Hindistan Yüksek Mahkemesi'nin kararıyla ülkesine doğru yola çıkmıştı.

Mısır'ın güvenlik nedeniyle gemiyi durdurması da Fransa için bir başka utanç olmuştu. Hindistan'dan önce de İspanya ve Türkiye'de geminin parçalanmasına çalışılmıştı.

Fransa, Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın emriyle geri gelen gemide ne kadar asbest olduğu ve sorunun nasıl çözülebileceğine yönelik bir dizi araştırma yapmayı planlıyor.

Paris'teki muhabirimiz Caroline Wyatt ise Fransa hükümetinin, ordunun eski sembolünün bu şekilde ülkeye dönmesinden duyduğu sıkıntıyı gizleyemediğini söylüyor.

Kaynak:BBC

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim