T.C. Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürlüğü, Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği ve Germanischer Lloyd, çercevesinde 21-22 Nisan 2011 tarihlerinde Gisbir eğitim salonunda, tersane çalışanları için “Asbest ve Gemilerde Kullanım Yasakları” ile ilgili seminer düzenlendi.

Bilindigi gibi, geçtiğimiz sene ülkemizde inşa edilen bir kimyasal tankerde asbest ihtiva eden contaların kullanıldığı haberi, basında ve IMO deniz çevresi koruma komitesi toplantılarında büyük yankı uyandırmış, Türk Bayrak Devleti ise bu konuda önlemler almak amacıyla çeşitli çalışmalar başlatmıştı.

Bu konuda, tersane çalışanlarını bilinçlendirmek amacıyla organize edilen seminerde, ilk gün tersanelerin teknik ekibine, ikinci gün ise satın alma personeline eğitim verildi.

Teorik ve pratik olarak iki kısıma ayrılan seminerde, Germanischer Lloyd Gemi Geri Dönüşüm Proje Müdürü Beyza Doyduk, asbest hakkında tanıtıcı bilgiler verdikten sonra asbestin kullanımını yasaklayan veya kısıtlayan ulusal ve uluslararası mevzuat tanıtmış, ve yeni SOLAS kuralları ile Hong Kong Konvansiyonu kuralları hakkında bilgiler verdi.

Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği Atık Yönetim Merkezi Sorumlusu Kaptan Ersin Çeviker ise gemilerde asbest içeren maddelerin nerelerede ve ne şekillerde bulunabildiğine dair resimli örneklemelerle açıklamalar yaptı. Aynı zamanda gemideki asbest ihtiva eden kısımlara, özellikle bakım onarım tersanelerinde nasıl müdahale edilmesi gerektiği ile söküm konusunda bilgi verdi ve katılımcılara asbestli işlerde çalışırken hangi önlemlerin alınması gerektiği ile uygun kişisel koruyucu ekipmanlar hakkında bilgiler sundu.

Seminere, Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü Yaşar Duran AYTAŞ, Gemi Mühendisleri Odası Başkanı Osman Kolay, Tuzla Liman Başkanı Mehmet Emin Ayazoğlu ile Germanischer Lloyd adına, Akademi Koordinatörü Açılay Koç katıldı.

Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu ile Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü Yaşar Duran AYTAŞ yaptıkları konuşmalarda seminerin Türk tersaneleri ve yan sanayicileri için önemine değinmiş ve bu seminerden maksimum faydanın alınmasının gereğini vurgulandı.

Editör: TE Bilişim