Artvin'in Şavşat ilçesi Arsiyan Yaylası'nda üç göl üzerinde 12 yeni yüzen ada ortaya çıkarıldı.

Atatürk Üniversitesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Bulut, Gürcistan sınırına yakın 2 bin 600 ila 3 bin 500 metre yüksekliğindeki bölgede bulunan göller üzerinde literatürde yer almayan 12 yüzen adayı bilim dünyasına tanıtmak için çalışma başlattıklarını söyledi.

Arsiyan Yaylası'nda heyelan veya buzul işlemesi sonucu oluşan irili ufaklı 20 kadar göl bulunduğunu anlatan Prof. Dr. Bulut, şunları kaydetti:

“Yöre halkı tarafından isimlendirilmiş göllerden Sedava Gölü üzerinde büyüklüklerine göre 150 metrekare ile 20 metrekare arasında değişen 8 ayrı yüzen ada tespit ettik. Muasıl Gölü'nde 2 yüzen ada bulunduğunu belirledik.

Ayrıca Posta Gölü'nün yanında bulunan ve yöre halkı tarafından isimlendirilmemiş küçük bir gölde de 2 adet yüzen ada olduğu ortaya çıkardık.”

Türkiye'de şimdiye kadar 8 yüzen adanın varlığının bilindiğini anlatan Prof. Dr. Bulut, Türkiye'nin sahip olduğu yüzen ada sayısının 20'ye çıktığını kaydetti.

YÜZEN ADA KAVRAMI

Türkiye'de yüzen ada kavramının 2000'li yıllarda ortaya çıktığını hatırlatan Prof. Dr. Bulut, İtalya'da ise bu kavramın 1671'den beri bilindiğine dikkat çekerek, “Değişik doğal zenginliklerimizin farkına yeni varıyoruz” diye konuştu.
 
İtalya'da çapı bir metre bile olan adaların literatürde yer aldığını anlatan Bulut, şöyle devam etti:

“Yeni bir kavram olması nedeniyle yüzen adaların sayısı önümüzdeki günlerde yapılacak çalışmalarla daha da artacaktır. Kısa sürede yurt genelinde yüzen ada sayımız 50-100'e çıkabilir. Türkiye'nin yapılacak saha çalışmalar ile yüzen ada cenneti olduğu gözler önüne serilebilir.”

Türkiye'nin birçok doğal ve kültürel güzelliklerinin yeterli saha araştırması yapılmadığı için tam olarak bilinmediğine dikkat çeken Prof. Dr. Bulut, “Yüzen ada gibi doğal güzelliklerimizin ortaya çıkarılması için saha çalışmalarının artırılması şart” dedi.

DenizHaber.Com
Editör: TE Bilişim