Politikacılar AB Limanlarına uğrak yapan gemilerden Yeşil Gemi Projesine aktarmak üzere vergi alınmasını istemektedirler. Söz konusu öneri, liman ücretlerinin %25 oranında artmasına neden olacak olup, şu anda Avrupa Parlamentosu’nun Çevre Komitesi’nde görüşülmektedir.

Öneri henüz erken bir evrede olmakla birlikte, Parlamento’dan büyük destek görmesi beklenmektedir.

Avrupa Komisyonu IMO’da kabul edilen Hong Kong Konvansiyonundan önce kendi gemi geri dönüşüm projesini önermiş ve görüşmüştür. Ancak ne Komisyon tarafından önerilen yasa, ne de Hong Kong Konvansiyonu geri dönüşüm için destek fonu yaratacak bir aşamaya gelmemiştir. Bu konuda Brüksel, Avrupa’da çevreye duyarlı gemi geri dönüşümün gelişmesini Asya ülkelerinin zararına olarak desteklemekte suçlanmaktadır.

Avrupalı Liman İdarecileri bir fon oluşturma önerisini görüşmeyi reddetmişlerdir çünkü bunu, gemileri Avrupa limanları yerine başka limanlara yönlendirecek ya da deniz taşımacılığından demir yollarına yönlendirecek bir öneri olarak değerlendirmektedirler. Avrupa Deniz Limanları Birliği Genel Sekreteri Patrick Verhoeven, gros ton başına 0.05 Euroluk (00.6 Dolar) verginin liman masraflarını ortalama %25 oranında arttıracağının altını çizmiştir.

İlk bakışta, söz konusu vergi düşük görünse bile pilotaj, stevedor ücretleri, taşıma ücretleri piyasasındaki oynamalar, düşük kükürtlü yakıt zorunlulukları da hesaba katıldığında etkilerinin armatörler için oldukça kötü olacağını belirtmiştir. Ayrıca, Verhoeven böyle yeni bir verginin yaratılması ve toplanmasının da külfetli olacağını, Limancıların vergi toplama memurları olmadığını söylemiştir. Anılan öneri henüz erken evrelerinde olduğu için, önerinin ya tümüyle Parlamento ajandasından kaldırılması ya da daha yumuşatılarak kabul edilebilir bir hale gelmesi gerektiğini belirtmiştir. Vergi yasası Avrupa Parlamentosu’nun yanı sıra, Avrupa Meclisinde de görüşülecek olup, orada da reddedilmesi mümkündür.

(21.03.2013 tarihli Lloyd’s List Gazetesi’nde yayınlanmıştır.) Türkçe Çevirisi DTO tarafından yapılmıştır.

Editör: TE Bilişim