Armatörler tasarrufu ‘gemiadamı’ndan yapacak

Yük bulmakta zorlanan ve navlunların işletme maliyetlerinin altında kalması gemi işletmelerini giderleri kısmak için çeşitli yollara itiyor. SSK prim indirimlerine sıcak bakmayan hükümet çözümü istihdamı azaltacak değişikliğe onay vermekte buldu.

Büyük tonajlı gemi sahipleri günü kurtaracak navlunlar bulsa da kriz, Koster tipi küçük tonajlı gemi sahipleri için büyüyerek devam diyor. Finansman sıkıntısı yaşayan ve devletten de bekledikleri desteği alamayan armatörler, giderleri kısarak ayakta kalmaya çalışıyor.

Hükümete çeşitli önerilerde bulunan armatörlerin sadece istihdamı azaltacak değişikliğe onay geldi. Gemilerin makine gücü düşürülerek, gemi yeni makine gücüne göre asgari personelle donatabilecek. Yani aynı gemi daha az sayıdaki personelle çalışabilecek.

Denizcilik Müsteşarlığı tarafından armatörlere gönderilen yazıda değişiklik şöyle özetleniyor;

“Ticari gemilerin ana makine güçlerinin değiştirilmesi durumunda, ana makine üreticisi veya onun adına ana makine gücünün değiştirilmesi işlemlerini yapmaya yetkisi bulunan firma uzmanları tarafından, üretici firmanın faaliyetine son vermesi ve benzeri durumlarda bunun mümkün olmaması durumunda ise idarece yetkilendirilmiş klas kuruluşlarınca makine güç değişikliğinin test edilerek belgelendirilmesi ve müteakiben yapılan değişikliğin ana makine el kitabı ve ilişkin kitapçıklarında da onaylı bir biçimde düzeltilmesi şeklinde uygulama yapılabileceği değerlendirildi.

Bu kapsamda Gemiadamları Donatımında Asgari Emniyet Belgesine, gemiye ait olan resmi belgelerde belirtilen makine gücünün yazıldığı göz önüne alınarak; Makam Olur’unda belirtilen esaslar dahilinde güç indirimi yapılmış ticaret gemilerinin resmi belgelerine yazılan yeni makine gücünün, Gemiadamları Donatımında Asgari Emniyet Belgesine de yazılarak gemiadamı donatımının bu şekilde belirlenmiş makine gücü kullanılarak yapılabilecek.

Murat ERDOĞAN-Lumbuz Dergisi

 

Editör: TE Bilişim