Armatörler, Kurtarmada Eko-Bonus’a karşı çıkıyor…

Pekin’de 14 Ekim günü başlayan ve 19 Ekim’e kadar devam edecek Uluslararası Denizcilik Hukuk Komitesi (CMI) toplantısında lobi savaşları devam ediyor.

Uluslararası Kurtarma Birliği (ISU) 1989 Uluslararası Kurtarma Sözleşmesinde değişiklik yapılarak üyelerinin “Çevreyi koruma” çabalarına daha fazla para aktarılmasını sağlamak üzere lobi faaliyetini yürütürken, dünya filosunun %80’ini temsil eden Uluslar arası Deniz Ticaret Odası (ICS) buna karşı çıkıyor. ICS’e göre, bugünkü sistem zaten “kurtarana oldukça cömert bir maddi getiri sağlamakta”.

Anvers merkezli Admiralty Hukuk Derneği olan CMI’ın Pekin’deki toplantısında IMO’nun Kurtarma Sözleşmesini, Lloyds Açık Form’unu ve P&I kulüp Özel Tazmin klozlarını etkileyebilecek değişiklik önerileri tartışılıyor.

Uluslararası Kurtarma Birliği (ISU) mevcut sistemin kurtarma işleminde çevre korunmasına yönelik olarak liyakata göre mükafat verilmesine olanak tanımadığını ileri sürüyor. Sistem, “kurtarma yoksa ödeme yok” esasına dayanan Lloyds Açık Form sözleşmesine destek veriyor, ancak ücretlerin pazarlığına elverişli değil. P&I kulüp Özel Tazmin klozları kurtaran açısından sabit bir mükafat almaya elveriyor, burada başarının derecesine göre mükafatlandırma yok.

Yüksek profilli bir dizi denişz kazasından sonra 80’lerin ortasında Özel Tazmin klozu getirildiğinde “Kurtarma yoksa ödeme yok” kuralını da dikkate almıştı, burada kurtaran, eğer çevreyi tehdit eden bir durum söz konusu değilse, en azından masraflarını tazmin edebiliyordu. Uluslar arası Ticaret Odası, karşı çıkmasına gerekçe olarak, “Geleneksel mülk mükafatına ek olarak tek başına çevresel mükafat da eklenirse, en son ABD çevresel kaynakların zarara uğraması olaylarında görüldüğü üzere, değerlendirmelerde gecikmelere ve komplikasyonlara yol açabilecek” görüşünü savunuyor. 

ICS Sigorta Komitesi Başkanı Matheos Los; “Böyle bir karmaşık ve uzun sürecek işlem sürecinin hiç kimsenin çıkarına olmayacağını, en azından kurtaranların çıkarına olmayacağını” savunuyor.

Editör: TE Bilişim