Kapt. Aykut Erol: Taslakta 5 temel yanlış var

Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği tarafından düzenlenen panelde söz alan derneğin eski başkanı Kaptan Aykut Erol,  kılavuz kaptanlığın armatörler ve acenteler tarafından yapılmaması gerektiğini söyledi.

DEKAŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği eski Başkanı Kapt. Aykut Erol konuşmasında taslak yönetmelikte yer alan 5 temel maddeye değindi. Erol’a göre birinci temel yanlış: “Yönetmeliğin 16. maddesinin (h) bendine bakıldığında ‘yarı kamusal birer güvenlik hizmeti olan, kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetleri için verilecek iznin, devlet tarafından en yüksek getiriyi sağlayana verilecek bir gelir kapısı olarak görüldüğü anlaşılmaktadır.”
Kapt. Erol, yönetmelikle ilgili diğer eleştirilerini ise şöyle sıraladı: “4. maddenin (d) bendinde ‘Kılavuzluk ve Römorkörcülük Teşkilatı Hizmet Bölgesi’ tanımın sonunda ‘.. kılavuz  kaptan almanın zorunlu olduğu bir liman bölgesinin sınırları içinde kalan bir veya birden fazla deniz alanını’ denilerek, bir liman bölgesinin sınırları içinde birden fazla teşkilat hizmet bölgesi olabileceğini kabul etmiştir ki bu genel uygulamaya aykırıdır.
Kılavuzluk hizmetleri yarı kamusal bir hizmettir. Bu nedenle, armatörler, acenteler, liman işletmecileri gibi geminin seyri, yanaşması, kalkmasıyla ilgili bütün taraflara karşı, güvenliğe bağlı olan kılavuz kaptanların, menfaatleri zaman zaman kamu menfaatleri çatışan ilgili tarafların elemanı olmaması ve tüm taraflara karşı bağımsız bir konumda olması zorunludur.
Taslak yönetmelikte, yıllık 20 milyon ton GT eşiğini aşan limanlarda, ikinci römorkörcülük teşkilatına izin verileceği hükmü yer almaktadır ve bu çok düşük tutulmuş bir eşiktir.
Yine taslak yönetmelikte ‘Türk kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetleri kamu eliyle yürütülür’ kuralı bulunmaktadır. Konulmak istenen bu kuralın doğru olmadığını düşünüyoruz.”

Kaynak: Dünya Gazetesi Perşembe Rotası
Yayın Tarihi: 28 Aralık 2006 Perşembe

Editör: TE Bilişim