Kaçırılan geminin sırrı: Baş aktör Mossad mı, FSB mi, silah tüccarları mı? 

Komplo teorileri, inanılmaz iddialar havada uçuşuyor...Temmuz ortasında Baltık Denizi’nde ortadan kaybolan, iki hafta sonra kaçırıldığı açıklanan ve kurtarılan Rus mürettebatlı “Arctic Sea” adlı yük gemisinin esrarı, casus filmlerini aratmayacak bir hal aldı... Rusya korsanları yakaladı ama işin iç yüzü hala muamma. İki senaryo ön planda: 1- Mossad, Ortadoğu’ya S-300 sevk ettiği için kaçırdı. 2- Rus devleti, silah tacirleri kaçak sevkiyat yaparken yakaladı. İşte konuyu tekrar manşetlere taşıyan gelişmeler ve şok iddialar:

TIME dergisinin de son sayısında kapak konusu yaptığı “hayalet gemi” olayında çarpıcı iddialar gündemde. Hesapta 1.8 milyon dolar değerinde tomruk yükünü Finlandiya’dan alıp Cezayir’e taşırken ortadan kaybolan gemi, iki hafta sonra Batı Afrika’da, Cape Verde kıyılarında bulunmuştu. Rus donanmasına bağlı bir gemi operasyonla sekiz korsan yakalamış ve Moskova’ya getirip yargıya teslim etmişti.

O günden beri, geminin aslında gizli bir silah yükü olduğu iddiaları gündemde.

TİME’e konuşan AB’nin korsanlık konusundaki raportörü, Estonyalı eski komutan Karmo Touts, “Geminin yükünün füze olduğuna dair fikirler var. Ve durum bundan başka türlü açıklanamaz. Yılların denizcisi olarak resmi açıklamaların gerçekçi olmadığını söyleyebilirim ” diyerek konuyu alevlendirdi. Generale göre, en yüksek ihtimal, gemiyi Ortadoğu’ya S-300 füzeleri sevk edildiğini öğrenen İsrail’in kaçırmış olması.

“İran ile Gizli Savaş” kitabının yazarı araştırmacı Ronen Bergman da, “Hiçbir ihtimali reddedmezsiniz. İsrail, Rusya’nın İran ve Suriye’ye S-300 sevk etmesinden korkuyor. Eğer gemide S-300’ler vardıysa İsrail’in bu gemiyi Cezayir’e varmadan durdurmakta büyük çıkarı vardı” diyor.

İsrail’de yayın yapan Ynet adlı haber sitesi ise şu soruları gündeme getirdi:

“Neden Başkan Şimon Peres gemi kurtarıldıktan bir gün sonra Moskova’ya sürpriz bir ziyaret yaptı? Rusya gemiyi bulmaya kendi savaş gemilerini yollamak için neden bu kadar bekledi? Neden geminin mürettebatı, yakınlarının bir tür politik oyunun kurbanı olduklarını söylüyor?”

Ynet sitesi, “Rusya kendi gemisini kaçırdı” iddiasını öne çıkardı. Haberde, kaçırma emrinin Rus hükümetince verildiği, geminin açıklandığı gibi Finlandiya’dan değil Rusya’nın askeri bölgesi sayılan Baltık kıyısındaki Kaliningrad’tan yüklendiği savunuluyor. Burada bir başka iddia ilginç: “S-300 satışı Rus ve Ortadoğulu işadamları arasında yapıldı. Kremlin’in haberi yoktu. Yani anlaşma özel sektörden işadamları arasındaydı. Rus resmimakamları bunu öğrenince, konunun uluslararası kriz yaratacağı düşüncesiyle müdahale etti, gemiyi kaçırdığı söylenen korsanlar aslında Rus istihbarat servisi elemanlarıydı.”

...Ve "çok konuşan" denizcilik uzmanı İstanbul'a kaçtı: "Uyarıldım!"

ImageKomplo teorilerinin odak noktasındaki “Arctic Sea” gemisiyle ilgili haftalardır medyada “uzman” sıfatıyla yorumlar yapan önemli bir isim Rusya’yı terk etti. Denizcilik konusunda bir web sitesinin editörü olan Mihail Voytenko, İstanbul’a gitti ve “Bazı ciddi adamlar, üç-dört ay sonra Rusya’ya dönmemi tavsiye ettiler” dedi...

 

Moscow Times’ın haberine göre, İstanbul’dan telefonla iletişim kurulan Voytenko, kendisini arayanların kim olabileceği sorusuna basit bir cevap verdi: “Tahmin edin!”

Bu konunun, Arctic Sea gemisi olayıyla ilgili yorumlarından kaynaklanmış olup olmayacağı sorusuna ise Rus uzman, “Evet. Bu durumun sebebi Arctic Sea” karşılığını verdi.

Voytenko, gemi ortadan kaybolduktan itibaren sürekli Rus medyasına teknik yorumlar yapmış ve illegal silah ticaretinin etken olabileceğini söylemişti.

Voytenko İstanbul’daki kalış süresi için, “Burada uzun kalmayacağım. Başka bir yere gideceğim” dedi.

Bir başka uzman ise, “Sorun Voytenlo ile kimin konuştuğu. Bu gizli servise benzemiyor. İllegal silah tüccarları ya da benzer birileri olabilir” dedi.

 

Editör: TE Bilişim