Arctic Sea'de belgeler tahrif mi edildi?

Geçtiğimiz günlerde sona eren, Arctic Sea adlı yük gemisinin soruşturmasını koğuşturan kurulun çalışmaları yeni tartışmaları beraberinde getirdi. Soruşturmayı yürüten müfettişlerin yaptıkları açıklamalara göre Arctic Sea adlı kuru yük gemisinde, Rusya Federasyonu'nu riske edecek herhangi bir yük yoktu. Gemide odun ve keresteden başka herhangi bir yük bulunmadığını belirten kurul temsilcileri, durumu özetleyerek soruşturmayı sona erdirmişti. Soruşturma komisyonunun resmi internet sitesinde belirtildiğine göre gemi üzerinde incelemelerini sürdüren müfettişler cuma günü itibariyle gemiyi terkettikten sonra geminin Malta'ya iade edilmesine karar vermişlerdi.
 
Öte yandan malları haczedilen ve mürettebatı tutuklanan geminin soruşturma süreci bir çok illegal uygulamaya sahne oldu. Öncelikle mürettebatı normal gözaltı süresinden fazla alıkonan geminin mallarının içeriği ise soruşturma kurulu dışında hiç kimse tarafından bilinmiyor. Bazı çevreler gemi mürettebatına konu hakkında kesinlikle herhangi bir açıklama yapmamaları hususunda gözaltı sırasında baskı uygulandığını iddia ediyor.

Yine sitede yayılanan resmi soruşturma sonucunda, "Gemide Rusya açısından risk unsuru taşıyan herhangi bir maddeye rastlanmamıştır, tamamen kuru yükten ibaret bulunan kargonun iadesi konusunda gereken uzlaşma prosedürü uygulanmalıdır" ifadesine yer verildi. Uzmanlar kaçak maddenin yanısıra gemi üzerinde hasar ve mal miktarı tesbitinde de bulundular. Geminin hem iç hem de dış yüzeyinde yaptıkları çalışmalar sonucunda uzmanlar olayın sıradan bir korsanlık vakası olduğuna hükmettiler.

Ancak soruşturma sonrası kendisine ulaşılan ve ismi açıklanmayan gemi mürettebatından bir kişi, müfettişlerin gemide bulduklarını iddia ettikleri belgelerle orjinal belgeler arasında farklılıklar bulunduğunu ifade ederek, belgelerin tahrif edilmiş olabileceği ihtimali üzerinde durulması gerektiğini söyledi. Daha önce de gemide İran'a götürülmek üzere S-300 füze savuma sistemlerinin bulunduğu iddiası Moskova yönetimi tarafından reddedilmiş ancak operasyonda MOSSAD'ın parmağının olduğu yönündeki iddialar ve Netanyahu'nun gizli ziyareti MOSSAD tarafından üstü örtülü olarak kabul edilerek bilgiler ingiliz medyasına sızdırılmıştı.

Editör: TE Bilişim