Erdemir için Oyak Grubu ile anlaşma noktasına gelen Arcelor bu ortalıkla bir taş ile iki kuş vurmuş olacak. Arcelor'un beklenildiği gibi Oyak Grubu tarafından satın alınan yüzde 46.12'lik hissenin yaklaşık yarısına ortak olması durumunda, sektörün bir diğer önemli şirketi Borçelik'te de çoğunluk hisseye sahip olması gündemde.

Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) geçtiğimiz günlerde Erdemir'in yüzde 46.12 hissesinin 2 milyar 770 milyon dolara Oyak'a satılmasını onayladı. Bu onayın ardından tüm gözler yabancılarla ortaklık görüşmeleri tam gaz süren Oyak Grubuna çevrildi.

Bu hafta resmi bir açıklama yapması beklenen Oyak ile Arcelor'un masaya oturduğu ve çoktan pazarlıkları tamamladığı konuşuluyor. Arcelor'un Erdemir'de etkin olmak için Oyak'tan yüzde 49'luk hisseyi aldığı ifade edilirken söz konusu bu ortaklık sektörün diğer ismi Borçelik'i yakından ilgilendiriyor. Son yaptığı yatırım ile yıllık yassı ürün üretim kapasitesi 1 milyon tonun üzerine çıkan Borçelik'te Arcelor'un yüzde 40, Borusan'ın yüzde 40, IFC'nin yüzde 11.5 ve Erdemir'in yüzde 8.5 oranında hissesi bulunuyor.

Arcelor'un Erdemir'e ortak olması ile birlikte Borçelik'teki payı da bir anda yüzde 40'ın üzerine çıkıyor. Borçelik sektör için önemli bir isim. Çünkü aslında Borçelik, Erdemir'in hem ortağı, hem rakibi hem de en büyük alıcısı konumunda. Türkiye'nin yıllık yassı çelik tüketimi 7.8 milyon ton düzeyinde. Bunun 3.6 milyon tonun Erdemir tek başına karşılıyor. Borçelik'in de toplam kapasitesinin 1 milyon ton olduğu düşünüldüğünde Erdemir ve Borçelik piyasanın yüzde 50'sinden fazlasını ellerinde tutuyor.

Kaynak:Hacer GEMİCİ

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim