Ataköy’deki komşu araziyi 3 milyar dolara satın, biz özür dileyelim   

Dati Holding Yürütme Kurulu Başkanı Gökhan Kıran, "208 bin metrekare inşaat hakkı bulunan arsanın 3 milyar dolar edeceğini söylüyorlar. Yanımızda 250 bin metrekare inşaat hakkı olan arsa ihaleye çıktı. 3 milyar dolara oraya müşteri bulsunlar biz özür dileriz" dedi.

TOPLU Konut İdaresi’nin (TOKİ), Ataköy sahil şeridinde, içinde marina, oteller, Galleria alışveriş merkezi gibi tesislerin bulunduğu 139 bin metrekarelik arsanın mülkiyetinin satışına ilişkin ihaleyi ’kamuoyunda adrese teslim ihale iddiaları var’ gerekçesiyle ikinci kez iptal etmesine arsa üzerindeki tesislerin üst kullanım hakkına sahip Dati Holding’ten sert tepki geldi.

2005’te Özelleştirme İdaresi’nin yaptığı ve 14 firmanın yarıştığı ihalede 200 milyon dolarlık teklifle tesislerin 33 yıllık kullanım hakkını alan Dati Holding’in Yürütme Kurulu Başkanı Gökhan Kıran, "Adrese teslim ihale diye bizi hedef gösterdiler. 139 bin metrekarelik 1.5 emsal inşaat hakkına sahip arsa 3 milyar dolar ediyormuş ama biz üzerinde 30 yıllık kullanım hakkına sahip olduğumuz için TOKİ burayı 450 milyon YTL’den satacakmış. Şimdi yanımızda 128 bin metrekare, 2 emsal inşaat hakkı olan arsayı TOKİ, 650 milyon YTL muhammen bedelle satışa çıkardı. Sorunsuz ve daha çok inşaat yapılabilir bir arsa. Buraya 3 milyar dolara müşteri bulunursa özür dileriz" dedi.

Alt kiracı korkuyor

Sözkonusu ihaleyi durdurmak için kamuoyu yaratmaya çalışan ve bunu başaran Dünya Göz Hastanes’nin sahibi Eray Kapıcıoğlu’nu kendi çıkarı için ’kamuyu zarara uğratmakla’ da suçlayan Dati Holding Yürütme Kurulu Başkanı Gökhan Kıran, "Arsanın 3 milyar dolar edeceğini Eray Kapıcıoğlu söylüyor. Kendisi aynı arsa üzerinde alt kiracıdır. Eğer arsa satılırsa, sözleşmesi ortadan kalkacak. Alt kiracı olarak bundan korkuyor" dedi.

Kıran, İstanbul Umum Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Sabri Ateş’in de arsa için 3 milyar dolar eder dediğini öne sürerek şöyle devam etti: "Eğer burası 3 milyar dolarsa, Eray Kapıcıoğlu bu arsada inşaat hakkının yüzde 5’ini kullanıyor ve bu durumda 150 milyon dolarlık alanda kiracıdır. Bize şu anda ödediği aylık kira 25 bin dolar. 500 yıllık kirası bu değeri karşılamıyor. Böyle bir kira var mı? "

Dünya Göz Hastanesi’nin sahibi Eray Kapıcıoğlu’nu, 139 bin metrekarelik arsa üzerindeki işletmelerin kullanım hakkının özelleştirilmesinden önce 1999’da hastane için ’kıyak bir sözleşme’ yapmakla da suçlayan Kıran şöyle konuştu: "Sözleşmeler defalarca değiştirilmiş. 3 yıl ödemesiz (inşaat yaptığı için), sonra 5 artı 5 yılla başlayan, sonra da ÖİB’in ’uzatılamaz’ kazına rağmen 10 artı 10 yıla çevirmiş, 23 yıla çıkarmış. Satışından korkmasının nedeni sözleşmesinin iptalinden korkmasıdır."

Ataköy tesisleri arpalıktı özelleşti, devlet para kazandı

DATİ Holding Yürütme Kurulu Başkanı Gökhan Kıran, Ataköy’de otelcilik, alışveriş merkezi ve marina şeklinde 22 yıldır faaliyet gösteren üç ana şirketin 1998’de özelleştirme kapsamına alındığını ve Aralık 2004’te ihalesinin yapıldığını hatırlattı. Kıran, şöyle devam etti: "İhaleye 14 firma katıldı. Kompleksin yüzde 46 hissedarı Vakıfbank 150 milyon dolarda ihaleden çekildi. İhale 200 milyon dolarda bizde kaldı. 2005 şubatında sözleşme yapıldı ve devir aldık. Devlet burayı özelleştirmekle para kazandı. Çünkü burası arpalıktı. 2004 yılında üç şirketin kárı 866 bin dolardı yani 1 milyon dolar bile değil. Biz buraya şirketlerin 200 yıllık karını peşin ödedik. Vergi ödemeye devam ediyoruz. Sadece 2007’de 15.4 milyon dolar vergi ödemişiz. "

Metrekaresi 15 bin doların altında giderse yazıklar olsun

İSTANBUL Umum Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Sabri Ateş, Dati Holding’in üst kullanım hakkına 33 yıllığına sahip olduğu Ataköy arsasının piyasa değeri için "metrekaresi 15 bin dolardan 2 milyar 85 milyon dolar eder" saptaması yaptığını söyledi ve aslında o bölgede metre kare birim fiyatının 20 bin dolar olduğunu vurguladı.

Ateş, şöyle konuştu: "Önceki ihaleye 450 milyon YTL muhammen bedelle çıkıldı. Şimdi yanındaki arsa için de 650 milyon YTL muhammen bedel koymuşlar. Arada ne fark var ki önceki 450 milyon YTL de bu 650 milyon YTL. Türkiye Cumhuriyeti’nde buranın değerlemesini yapan hangi şirketse, bize de bir ders versin de öğrenelim. Bugün de diyorum ki bu yanındaki arsa 124 bin metrekaredir ve tamamına 2 emsal inşaat verilmiş. Bunu da 15 bin YTL ile çarpınca 1 milyar 860 milyon dolara satmazlarsa ucuza satmış olurlar. Bunun altında satılırsa ben Sabri Ateş olarak Atatürk’ün çocuğu olarak vallahi de billahi de hesap sorarım, burada olmasa öteki dünyada hesap sorarım. Sayın Başbakan diğer ihaleyi iptal ettirdiği gibi bunu da iphtal ettirmeli. Böyle imarı alınmış bir arsayı ’al burayı güle güle kullan’ diyorsun. Ben mesleğimin zirvesindeyim ve kimse benim bilgimle yarış edemez. Burayı da meslektaşlarımla birlikte inceledik ve ’metrekaresi 20 bin dolar diyelim’ dedik. Sonra 5 bin dolar daha indik. Ancak bunun altına satarlarsa yazıklar olsun. 15 bin dolardan çıkarın ihaleye kuyruğa girecekler zaten." 

Kaynak:Hürriyet

Editör: TE Bilişim