Akdeniz, İki Yılda Oluştu

Cebelitarık Boğazının Derinliği Esas Alınarak Yapılan Araştırma ve Hesaplamalara Göre, Dolma İşleminin Birkaç Bin Yılı Bulduğuna İşaret Edilen Akdeniz'in, Yaklaşık 5.5 Milyon Yıl Önce İki Seneden Daha Kısa Sürede Dolduğu Hesaplandı.
 
Cebelitarık boğazının derinliği esas alınarak yapılan araştırma ve hesaplamalara göre, dolma işleminin birkaç bin yılı bulduğuna işaret edilen Akdeniz'in, yaklaşık 5.5 milyon yıl önce iki seneden daha kısa sürede dolduğu hesaplandı.

Nature dergisinin son sayısında yayımlanan yeni araştırmada ise, çökelti katmanları yeni yöntemlerle incelendi. Hesaplamalarda da çökeltilerin içerdiği biyolojik çeşitlilik göz önünde tutuldu.

Barselona'daki Bilimler Akademisinden Daniel Garcia-Castellanos başkanlığındaki ekibin araştırmasına göre, Akdeniz bir zamanlar okyanusla bağlantısı olmayan kapalı denizdi. Cebelitarık, o zamanlar okyanusla Akdeniz'i ayırıyordu. 50 bin ila 400 bin yıllık dönem boyunca Akdeniz'in suyu buharlaşma sonucu iyice azaldı. Deniz seviyesi, bugünkünden 1500 ila 2700 m düştü. Tuz oranı arttı.

Afrika'yı Avrupa'ya bağlayan kara parçası (Cebelitarık) birden kırıldı ve okyanus suları, bugünkü Amazon nehrinden bin kat daha hızla akarak Akdeniz'i doldurmaya başladı. İki yıla varmadan Akdeniz suyla doldu.

Araştırmacıların hesabına göre, Atlantik sularının saatte 300 km hızla hücum ettiği Akdeniz'de sular, günde 10 metreden fazla yükseldi.
 

Editör: TE Bilişim