DENİZTEMİZ/Turmepa'nın 11. Genel Kurulu yapıldı. Deniz Ticaret Odası'nda gerçekleştirilen genel kurulda, divan başkanlığının teşkilinin ardından saygı duruşunda bulunulması ve İstiklâl Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Daha sonra Deniztemiz/Turmepa Yönetim Kurulu Başkanı Eşref Cerrahoğlu, "2004 Yılı Faaliyet Raporu"nu okudu.

Deniztemiz Turmepa Onursal Başkanı Rahmi Koç da, genel kurula gösterilen ilgiden mutluluk duyduğunu belirterek, hazırlanan 5 yıllık planın fevkalade olduğunu söyledi. Koç, önemli olanın gerekli kaynakların nereden geleceği ve nasıl toplanacağının planlanması gerektiğini kaydederek, şöyle dedi: "Aksi takdirde bu hazırlanan çok kıymetli program aksayabilir. Bizim memlekette para toplamak fevkalâde zordur. İyi senelerde toplamak icap eder. Geçtiğimiz sene çok iyi bir seneydi. Önümüzdeki senelerin neler getireceğini bilemiyoruz. Gerekli kaynağın temin edilmesinde hassasiyet gösterilmesi, programın en can alıcı noktasıdır."

 Rahmi Koç, Deniztemiz/Turmepa'mn denizde bir damla olduğunu ifade ederek, "Bunun damla damla yayılması lazım. Herkesin üzerine düşen vazifeyi yapıp, bu kıvılcımı bütün memleket sathına yaymasını bilhassa rica ediyorum" diye konuştu.

Privebet 0pt">

 

Türkiye'nin payı

 

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da Genel Kurul'da yaptığı konuşmada, ekonomisi gelişmiş ülkelerin, denizciliğe verdikleri önem sayesinde bugünkü konumlarına geldiklerini vurguladı. Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

"Türkiye, ne yazık ki üzerinde yaşadığı coğrafyanın kendisine bahşettiği olanaklardan yararlanamamaktadır. Bugün 300 milyar dolarlık dünya deniz ticaret hacminden Yunanistan yüzde 20'ye yakın bir pay, yani 60 milyar dolar almaktadır. Türkiye'nin payı ise yüzde 1 civarındadır." Türkiye'deki dış ticaretin 3'te 2'sinin yabancı bayraklı gemilerle taşındığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Türk denizcilik sektörüne önem verilmeyi sadece sektöre değil, kaynak ihtiyacında olan Türkiye'nin kaynaklarının kaybına yol açmaktadır. Bütün bu sıkıntılara rağmen Türkiye, denizcilik sektöründen 10 milyar dolara yakın girdi elde etmektedir. İşte Yunanistan, doğruları yaptığı için denizi paraya çeviriyor ve 100 milyar dolar kazanıyor. Türkiye'nin aradığı kaynak denizcilik sektöründedir."

Editör: TE Bilişim