Bir zamanlar dünyanın dördüncü büyük gölü olan Aral, Asya'nın ortasında bir bataklık ve çöl haline geldi. Özbekistan ile Kazakistan arasında yer alan ve küresel ısınma nedeniyle kuraklaşan bölgede yer alan Aral Gölü'nün su hacminin yaklaşık 45 yılda 1183 kilometre küpten 115 kilometre küpe düştüğü, gölün giderek kurumasının çevredeki tarım alanlarına ciddi zararlar verdiği belirtildi.

Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te Aral Gölü'nün kurumasıyla ilgili uluslararası konferans düzenlendi. Ekosan Ekoloji ve Sağlık Vakfı Başkanı Prof. Dr. Yusufcan Şadimetov, konferansta Aral Gölü ile ilgili son 45 yıla ait verileri açıkladı.

Buna göre, 1960 yılında 1183 kilometre küp olan su hacmi, 2004 yılında 115 kilometre küpe düştü. Gölün suları 45 yılda 100-150 kilometre içeriye çekildi, su seviyesi de ,40 metreden 30,72 metreye indi. Şadimetov, Aral Gölü'nün kurumasının dünyadaki en önemli ekolojik felaketlerden biri olduğuna işaret ederek, kuruyan alanlarda kalan tuzun rüzgarla çevreye yayıldığını, bunun da tarım alanlarına ciddi zarar verdiğini belirtti.

Tuzlanan tarım alanlarının kullanılamaz hale geldiğini kaydeden Şadimetov, Aral Gölü havzasındaki tarım alanlarının yüzde 60'ının tuzlandığını ifade etti. Göldeki sorunun iklim değişikliğine de neden olduğuna dikkat çeken Şadimetov, bölgede kış mevsiminin eskiye göre daha erken başladığını söyledi.Dünya kamuoyunun felaketle ilgili yeterince bilgi sahibi olmadığını belirten Şadimetov, uluslararası çabaların artırılmasının gereğine işaret etti.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim