Aral Gölü Yeniden Masada

Konferans, dünya kamuoyunun dikkatlerinin bu soruna çevirmesi açısından önemli bir fırsat olarak değerlendiriliyor. Birleşmiş Milletler (BM ) üyesi ülkelere Aral Gölü için destek çağrısında bulunuldu. Özbekistan hükümeti ve Aralı Kurtarma Fonu tarafında düzenlenen konferansta göl değişik yönleriyle ele alınıyor .

Gölün bugünkü mevcut seviyesinin korunması ve ortaya çıkan ekolojik zararlarının en aza indirilmesi hedefleniyor. Konferansta Özbek taraf daha çok işbirliği çağrısı yaparken, uzamanlar göle hayat verebilecek bölgesel su stratejisi üzerinde duruyor.

Aral Gölü sorununun çözülmesine katkı sağlamak amacıyla düzenlenen konferansın ilk etabı bugün göle yakın Nukus vilayetinde yapıldı. Konferansın ikinci ayağı ise yarın Taşkent `te yapılacak.

Toplantılarda "Aral Gölü sorununun insan sağlığına zararları, bölgenin bitki ve hayvan dünyasına olumsuz etkileri ve sorunun çözüm yöntemleri" gibi sorulara cevap aranıyor.

Aral'ın gelinen son durum itibariyle sadece bölgeyi değil, küresel bir tehdit haline geldiğine işaret eden uzmanlar, ek önlemlerin alınmaması durumunda gölün yol açtığı ekolojik sorunun daha da büyüyeceğini dile getiriyor.

1960 yılından sonrasında kurumaya başlayan Aral Gölü bugün yüzde 75 oranında küçülmüş durumda. Daha önce 68 bin 900 kilometrekarelik bir alanı ile dünyanın dördüncü büyük gölü konumunda olan Aral , bugün 17 bin 600 metrekareye düşmüş durumda.

Aral bölgesinde hayat şartlarının iyileştirilmesi adına öncelikle temiz su projelerinin hayata geçirilmesi, yeşil alanlarının çoğaltılması ve orta ölçekli yatırımların teşvik edilmesi gerektiği belirtiliyor.

Ukrayna Haber

Editör: TE Bilişim