6 GÜNDÜR HABER ALINAMIYOR

ABD’li uzmanlarla ortaklaşa çalışan ekip, iki gün içinde tamamlaması beklenen araştırmada 4 bin metrelik buz tabakasının altındaki 15 milyon yıllık buzul gölüne 12 metre kadar yaklaştı. Sıcaklık değerlerinin eksi 90’a kadar düşebildiği kıtayı uçakla ulaşımı dahi mümkün kılmayan kış şartları tamamen ele geçirmeden ekibin salı gününe kadar bölgeyi terk etmesi gerekiyor. Fakat, en son cumartesi günü yapılan açıklamaya göre hava sıcaklığının yaklaşık eksi 66 derece olduğu bölgede sondaj çalışmalarını sürdüren ekipten altı gündür haber alınamıyor.

DÖNÜM NOKTASI OLABİLİR

Endişe verici bekleyiş devam ederken ekipten gelecek ilk haber, bilim dünyası için bir dönüm noktası olabilir. Zira, 20 milyon yıldır havayla temas etmeyen nehrin, bu süre içinde kendini nasıl koruduğuna ilişkin elde edilecek bilgiler yeraltındaki göl yapılanmaları ve Dünya dışındaki yaşamın anlaşılmasında kritik bir öneme sahip. Jüpiter ve Satürn’ün uydu yüzeylerine benzetilen göl sularında, binlerce yıllık el değmemiş organizmalar olduğu tahmin ediliyor. Gölün, yerin bu kadar altında olmasına rağmen sıvı yapısını koruyabilmesi buzulların altındaki jeotermal sıcaklığa bağlanıyor.

PSİKOLOJİK BASKI ALTINDALAR

ABD’nin Columbia Üniversitesi öğretim görevlisi Robin Bell, ekipten haber alınamamasının normal bulduğunu ve yaptıkları işin zorluğu gereği sessiz kalmayı tercih ettiklerini düşündüğünü ifade etti. Ekiple en son iletişim kuran mikrobiyolog David Pearce da, ekibin zamanla yarıştığı için psikolojik bir baskı yaşadığını beklemekten başka bir çare olmadığını söyledi. Öte yandan, ince bir buz tabakasından oluşan göl sularının yanlış bir sondaj hamlesi sonucu ekibi püskürterek hayatlarını tehlikeye sokmasından korkuluyor.

1998’den beri sondaj yapıyorlar

Vostok Nehri, ilk kez 1961’de keşfedildi. 1967 yılında bölgeye istasyon kuran Ruslar, 1998 yılından beri sondaj çalışmalarını sürdürüyor. Sondaj yapılırken açılan boşlukların yeniden kapanmaması için kullanılan “kerozen” maddesinin gölü kirletme tehlikesi çevrecilerden tepki çekmişti. Fakat ekip, bu maddenin göle ulaşıldığında kullanılmayacağını açıklamıştı.
Editör: TE Bilişim