Antalya'da ISPS Kod Tatbikatı Yapıldı

2009 Antalya Gemi Ve Liman Tesisi Güvenliği (ISPS Kod) Tatbikatı 05 Kasım 2009 tarihinde Antalya’da Denizcilik Müsteşarı Hasan NAİBOĞLU’nun katılımlarıyla başarılı bir şekilde gerçekleştirildi.

Tatbikat öncesinde açılış konuşmasını yapan Denizcilik Müsteşarı NAİBOĞLU, “Gemi ve Liman Tesisi Güvenliği” tatbikatının ilk olarak gerçekleştirildiğine vurgu yaparak ISPS kodun öneminden bahsetti.

“2009 Antalya Gemi Ve Liman Tesisi Güvenliği (ISPS Kod) Tatbikatı”, gemi ve liman tesislerine karşı güvenlik tehditlerinin önlenmesi ve karşı tedbirlerin geliştirilmesi için, uluslararası sefer yapan gemi ve bu gemilere hizmet veren liman tesislerine yönelik olarak oluşturulan, Uluslararası Gemi ve Liman Tesisi Güvenlik (ISPS) Kodu’nun Türk Bayraklı gemilerde ve Türkiye’nin deniz yetki alanı içerisinde yer alan liman tesislerinde etkin olarak uygulanmasının sağlanması, gereken tedbirlerin zamanında alınması, istihbaratın (bilgi akışının) tam ve doğru merkezlere ulaşmasının sağlanması, ISPS Kod’un öngördüğü yükümlülükler çerçevesinde, Kod’un uygulayıcıları arasında koordinasyon ve işbirliğinin geliştirilmesi, olası bir güvenlik tehdidine karşı hazırlıklı olunması, ulusal bazda deniz güvenliği konusunda farkındalığın artırılması amacıyla düzenlendi.

Gemi ve Liman Güvenliği Tatbikatı, kurumlar arası işbirliğinin geliştirilmesi, her türlü kriz durumlarına karşı hazırlıklı olunması, bilgi akışının sağlanması ve idari koordinasyonun sağlanması alanlarında önem taşıyor.

Tatbikat için oluşturulan senaryoya göre; bir grup terörist, sansasyonel bir eylem gerçekleştirmek amacıyla liman tesisi içerisine girmeyi başarmış, tesis içinde rıhtıma bağlı bulunan bir gemiyi ele geçirmiş ve bir binaya bomba yerleştirmişlerdir. İlgili kurumların erken koordinesi ve etkili operasyonları ile, gemi ve liman tesisi teröristlerden temizlenmiş, tesisin güvenliği sağlandı.

Gemi ve Liman Güvenliği Tatbikatı, Denizcilik Müsteşarlığı koordinasyonunda  Antalya Valiliği, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Gümrük Müsteşarlığı, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Ortadoğu Antalya Liman İşletmelerinin katılımıyla  tam bir uyum içinde icra edildi.

Tatbikatta emeği geçen kuruluşlara plaket veren Denizcilik Müsteşarı Hasan NAİBOĞLU, başarılı bir şekilde gerçekleştirilen tatbikatın gerçekte yaşanmamasını temenni ettiklerini ancak her türlü olumsuz duruma karşı tedbirli olunmasının gerekli olduğunu söyledi.

Editör: TE Bilişim