Antalya sular altında

ANTALYA'da gece yarısı başlayan ve sabaha karşı fırtınaya dönüşen rüzgar ve şiddetli yağmur hayatı felç etti. Konyaaltı'nda 400 işyeri ve evi su bastı, otomobillerin sular içinde kaldığı Kemer karayolu trafiğe kapatıldı. Fırtına ve dev dalgalar nedeniyle iki gemi çarpışma tehlikesi atlattı. Mahsur kalanlar, itfaiye ekipleri tarafından kurtarılmayı bekliyor. Yollarda otomobilleri su içinde kalan vatandaşlar iş makineleriyle kurtarıldı.

Meteoroloji uzmanları ve yetkililerinin uyarları nedeniyle okulların bugün tatil edildiği Antalya'da kuvvetli yağış ve fırtına etkisini gösterdi. Sabahın ilk saatlere kadar devam eden yağış ara ara rüzgarın etkisiyle fırtınaya dönüştü. Kentin işlek caddeleri tıkanan rögarlar nedeniyle sular altında kaldı. Saatteki hızı 82 kilometreye ulaşan fırtına nedeniyle ağaçların devrildiği Antalya'da en büyük hasarı merkez ilçe Konyaaltı'nın Liman semti gördü. Dev dalgalar nedeniyle, Konyaaltı'ndan denize dökülen Boğaçayı'nda 'şişme' meydana geldi. Dalgaların denize tahliyesine engel olduğu Boğaçayı'ndan taşan su, dere kenarındaki çok sayıda binanın alt katlarını bastı.

Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Emin Pehlivan, evlerdeki suyun tahliye edilmesi için çalışmalara başladıklarını belirterek, “Yağışla birlikte Boğaçayı'ndan gelen su, şiddetli  fırtına ve dev dalgalar nedeniyle denize ulaşamadığından çevreye yayıldı. Bölgedeki ev ve işyerlerinin alt katlarını su bastı” dedi. Konyaaltı'nda yaklaşık 400 ev ve işyerinin sular altında kaldığı belirtildi. Fırtına ve dalgalar yüzünden Sarısu Deresi'nin de denize deşarj olamaması yüzünden, Altınyaka Vadisi'nden gelen yağmur suları, Antalya- Kemer karayolunu Sarısu Mevkii'nde kapladı ve yol ulaşıma kapandı. Bölgede çok sayıda otomobil sular içinde kaldı.

ULAŞIM YAYLA YOLUNDAN

Karayolları Bölge Müdürlüğü Yol Bakım Başmühendisi Gençağa Karakaş, Sarısu Deresi'nin deşarj olamaması nedeniyle taşarak, yolu kapladığını bildirdi. Karakaş, “Kemer karayolu ulaşıma kapandı. Şimdilik yapabilecek bir şey yok. Bir an önce Altınyaka yolunu hazırlamamız gerekiyor. Antalya-Kemer kara yolunda ulaşımı sağlamak için Altınyaka-Kesme Boğazı yolunu kullanmayı planlıyoruz. Ancak bu yolda da bir-iki yerde küçük çaplı heyelan var. Ekiplerimizi bu yola yönlendirdik. Bu yolda güvenli ulaşım sağlayabilirsek, trafiği Antalya-Altınyaka-Kesme Boğazı-Kemer istikametinden vereceğiz" diye konuştu.

90 KİLOGRAM YAĞIŞ DÜŞTÜ

Antalya Meteoroloji Bölge Müdürü Mehmet Arandı, kuvvetli fırtınanın bugün akşam 21.00'a kadar devam edeceğini açıkladı. Sabah yapılan ölçümlere göre metrekareye Antalya merkezde 79, havalimanında 88, Aksu ilçesinde 90 kilogram yağış düştüğünü belirten Arandı, "Antalya'da etkili olan şiddetli fırtına ve yağış devam ediyor. Özellikle Finike ve Demre arasındaki bölgeyi etkisi altına alan yağışlı hava kütlesinin bugün saat 21.00'de bölgeyi terketmesi bekleniyor" dedi.

İKİ GEMİ TEHLİKE ATLATTI

Fırtına nedeniyle denizciler de zor saatler yaşıyor. Konyaaltı Sahili açıklarında iki yük gemisi kıyıya 200- 300 metre mesafede demir tarayarak durabildi. Aliağa'dan İsrail'in Aşdot Limanı'na transit yük taşıyan 2752 grostonluk Türk bayraklı "Deniz Yıldızı S" isimli gemi ile St. Vincent bayraklı 1773 grostonluk "Alfadil" isimli yük gemisi motorlarında meydana gelen arıza ve fırtına nedeniyle demir tarayıp sürüklendi. İki gemi Konyaaltı Sahili'ne 300 metre mesafede durabildi. Antalya Liman Başkanı Ramazan Kaplan, gemilerinin durumunun şu an için iyi olduğunu, iki geminin birbiriyle çarpışma tehlikesi atlattığını söyledi.

KRİZ MASASI OLUŞTURULDU

Antalya Valiliği 112 Acil Çağrı Merkezi'nde kriz masası oluşturuldu. Su baskınları veya diğer olumsuzluklara karşın çalışmalar burada yakından takip ediliyor. Kriz Masası'ndan yapılan açıklamada, Konyaaltı'nda denize dökülen Boğaçayı'nda meydana gelen şişme nedeniyle saatte 82 kilometre hızı bulan fırtına ve dev dalgaların, deredeki suyun denize tahliyesine engel olması nedeniyle taşkın yaşandığı ve dere kenarındaki birçok evin özellikle alt katlarında su taşkını yaşandığı bildirildi. Su taşkını yaşanan binalarda itfaiye ve belediye ekiplerinin yardımları ile suyun tahliyesi için çalışmaların yapıldığı kaydedildi. Karayolunun trafiğe açılması için Sarısu Deresi'nin deşarj olmasının beklendiği belirtilen açıklamada, Çatlıcak mevkiinde yaşanan heyelan nedeniyle bazı araçların yolda kaldığı belirtildi.

İŞ MAKİNELERİYLE KURTARILDI

Antalya'da şiddetli yağış ve fırtına nedeniyle Antalya- Kemer karayolunda mahsur kalan araçlardaki vatandaşlar, iş makineleriyle kurtarıldı. Karayolunda suyun yükselmesi üzerine araçlarda mahsur kalan vatandaşlar, iş makineleriyle kurtarılarak Liman bölgesine getirildi. Fırtına nedeniyle Antalya- Kemer karayolunun şehir merkeziden geçen Akdeniz Bulvarı'nın deniz tarafındaki şeridi dev dalgalarla kaplandı.

200 İŞÇİ MAHSUR KALDI

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin, Konyaaltı'ndaki arıtma tesislerinde çalışan 200 işçi mahsur kalınca kurtarma çalışması başlatıldı. İnceleme yapmak üzere bölgeye gelen Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Aktekin ile Antalya Su ve Atıksu İdaresi (ASAT) Genel Müdürü Fethi Yalçın da karayolunun suyla dolması nedeniyle araçlarında mahsur kaldı. Aktekin ve Yalçın'ın bulunduğu Büyükşehir Belediyesi'ne ait araç, ASAT'a ait iş makinesiyle çekilerek bölgeden kurtarıldı. ASAT binasında mahsur kalan 200 işçiyi kurtarma çalışması sürüyor.

Fırtınanın hızının ilerleyen saatlerde 95 kilometreye çıkması bekleniyor.

HIZINI ARTIRACAK
        
Antalya'da halen saatte 85-90 kilometre olan   fırtınanın hızının öğle saatlerinden itibaren artarak, 95-100 kilometreye  ulaşmasının beklendiği bildirildi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Bölgesel Tahmin Merkezi  yetkililerinden alınan bilgiye göre, Antalya'daki fırtınanın hızı halen saatte  85-90 kilometre civarında bulunuyor. Fırtınanın, kuvvetlenerek, güneydoğu  yönünden saatte 95-100 kilometre hıza ulaşacağı belirtildi. Yetkililer,  fırtınanın aynı kuvvette gece saatlerine kadar devam edeceğini ve daha sonra  etkisini azaltacağını belirterek, yağışların da fırtınayla orantılı olarak artıp,  gece yarısından sonra nispeten azalacağının tahmin edildiğini kaydetti.

Yetkililer, geceden itibaren Antalya şehir merkezinde metrekareye 90  kilogram yağış düştüğünü de ifade etti.  Bu arada, Antalya-Kemer karayolunun kapanmasına neden olan dalga  yüksekliğinin açıklarda 6-7 metre civarında olduğu belirtildi.

Editör: TE Bilişim