Antalya Limanından Ana İhracat Mermer

Akdeniz Üniversitesi Ayşe Sak Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu tarafından düzenlenen ''Antalya'nın Lojistik Potansiyelleri'' panelinde Antalya'nın hava ve deniz taşımacılığı potansiyeli değerlendirildi.

Akdeniz Üniversitesi Ayşe Sak Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu tarafından İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu Konferans Salonunda ''Antalya'nın Lojistik Potansiyeli'' adlı panel düzenlendi.

Port Akdeniz Liman İşletmesi Genel Müdür Vekili Özgür Sert, panelde yaptığı konuşmada, deniz ulaşımını değerlendirerek, Antalya Limanı'nda en çok mermer ihracatı taşımacılığının yapıldığını söyledi.

Türkiye'de yapılan 6 milyon tonluk mermer ihracatının yaklaşık 2 milyon tonunun Antalya Limanı'nda yapıldığını kaydeden Sert, Antalya Limanı'ndan çıkan tüm mermerlerin Çin'e gönderildiğini bildirdi.

Antalya'da konteyner trafiğinde her yıl yüzde 30 büyüme kaydedildiğini dile getiren Sert, ''Antalya'yı herkes turizm şehri olarak görüyor ama bölgemizde çok değerli sanayi ve maden yatakları var ve bunları ihraç etmemiz gerekiyor. Isparta, Burdur ve diğer şehirlerin çıkış noktası burası'' dedi.

Antalya Limanı'nın coğrafyası açısından açısından iyi bir noktada olduğunu ancak ürünlerin nakliyesi konusunda bir takım sıkıntılar yaşandığına işaret eden Sert, bu sıkıntıların pazar kaybına neden olduğunu ifade etti.

Antalya Limanı'nın ihracat kapısı olduğunu ancak ithal edilen malların Antalya Limanı'ndan giriş yapılmadığını söyleyen Sert, tek taraflı taşıma uygulamasının para kazandırmadığını kaydetti. Antalya Limanı'ndan yurt dışından gelen malların da girişinin de yapılması gerektiğini savunan Sert, ''Antalya'ya mal almaya gelen gemi boş geliyor, dolu dönüyor. İşletmeler bu boş konteynerlerin maliyetini bir şekilde müşterilerine yansıtmak zorunda. Eğer biz bu boş konteynerleri dolu olarak getirirsek ihracatçının maliyeti de düşecek'' diye konuştu.

Sert, bu konuda çeşitli çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

-''Antalya Havalimanı kargo kapasitesinin yüzde 50'sini kullanıyor''-

Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) Antalya Havalimanı Başmüdürü Osman Serdar ise Türkiye'ye gelen her üç turistten birinin Antalya Havalimanı'nı kullanarak Türkiye'yi ziyaret ettiğini söyledi.

Antalya Havalimanı'nda büyük ölçüde turizme hizmet verdiğini ifade eden Serdar, ''Turizm potansiyelini karşılamak için yatırımlar yapıyoruz. Antalya Havalimanı'nda 10 yıl önce 37 uçağı park edecek kapasite vardı. Bugün 102 uçağı park edebiliyoruz. Bir saatte 18 uçağa hizmet verebiliyorduk, bugün ise 1 saatte 60 uçağa hizmet veriyoruz'' diye konuştu.

Serdar, Antalya Havalimanı'nda 2011 yılında 2 bin 410 ton, geçen yıl ise 2 bin 374 ton kargo taşımacılığı yapıldığını bildirdi.

Havalimanında ayrı bir kargo ünitesi olmadığını, kargo hizmetleri yolcu uçaklarıyla yapıldığını belirten Serdar, ''Kargo taşımacılığının büyük bir kısmı karayolu ile yapılıyor. Antalya Havalimanı kargo ağırlıklı bir havalimanı değil. Şu an havalimanı olarak kargo kapasitemizin yüzde 50'sini kullanıyoruz. Bizi lojistik sektörü zorlarsa biz yatırım yapmaya hazırız'' dedi.

Editör: TE Bilişim