Costa Concordia kazasından sonra gemide arama çalışmalarına bugün akşama doğru ara verildi. Gemide hala 29 kişinin kayıp olduğu bildirirken, ölenlerin sayısı da 7'ye yükseldi.

Öte yandan, gemi kaptanı Francesco Schettino ile ilgili her gün değişik bilgiler ortaya çıkarılıyor. Tüm eleştiri oklarının üzerine yöneltildiği kaptanın ailesi ise "O iyi bir kaptan" diyor.

10 yıldır Costa gemilerinde çalışmakta olan Kaptan Schettino; kaza gecesi sabah 5'te Napoli'deki annesi Rosa'ya telefon etti. kaptan, annesine: "Bir trajedi oldu ama soğukkanlı olmanı istiyorum. ben yolcuları kurtarmaya uğraştım. Bir süre seni arıyamıyacağım ama merak etme" dedi.

Kaptanın kızkardeşi Giulia ise yaptığı açıklamada, "Soğukkanlılığımızı koruyoruz. Franco iyi bir kaptandır. Gerçeği söylediğine inanıyoruz" dedi. Giulia; "Küçük çocuklarımız var. Çocuğum ilkokula gidiyor. Francesco'nun kızı 15 yaşında. Duydukları şeyler onları yaralıyor. Dayın hapiste! Baban tutuklandı! Bu onlar için kolay değil. Gazeteler hep negatif şeyler yazıyor. Oysa kardeşimin güvertede insanlara yardım ettiğini söyleyenler de var. Bunlar yazılmıyor. Üzgünüz, ve hayal kırıklığı içindeyiz. Bu trajedi hakkında konuşmak istemiyoruz". Kızkardeşi, kaptana yargısız infaz yapıldığını, hakkında hiç bir olumlu yorumun yayınlanmadığını söylüyor.

Dedikodunun bini bir para

Gemiden helikopterle en son kurtarılanlardan olan İngiliz dansçı Rose Metcalf ise; gemide kaptanın kasadaki nakit parayı alıp kaçtığı dedikodusunun yayıldığını söyledi.

Wimborne'daki evinde dansçının 56 yaşındaki babası şöyle konuştu: "Gemide çalışanlar kaptanın ve birinci zabitin gemi kayalara çarpar çarpmaz kayıplara karıştığını söylediler. Söylediklerine göre kaptan kasayı boşaltmış ve paralarla uçmuş".

Baba, kızlarının bu söylentinin gerçeği yansıtıp yansıtmadığını bilmediğini, ama doğruysa kaptanın kaçıp gitmeye imkan bulmasını istemediğini söylüyor. Dançı kız, telefonda babasına geminin emir komuta zincirinin koptuğunu ve kurtarma operasyonunu kendi kendilerine organize etmek zorunda kaldıklarını söylemiş.

Bir başka söylenti de kaptan Schettino'nun kaza esnasında yolcularla yemekte olduğu. Ama gemiyi işleten şirket olan Costa Grociere yaptığı açıklamada kaptanın köprüüstünde olduğunu bildirdi.

Gemi neden alabora oldu?

Geminin önceki gece neden alabora olduğu ise hala gizemini koruyor. En öne çıkan ihtimal geminin iskele taraftan Le Scole kayalarına çarptığı. Geminin iskele tarafında bu çarpmadan ötürü 70 metrelik bir yırtık oluştu. Yırtığın büyüklüğü, gemideki su geçirmez perdelerin çalışmasını engelledi. Bu anlamda gemi Titanik ile aynı kaderi paylaştı. Titanik de buzdağına bordadan çarpmış, oluşan yırtık su geçirmez perdeleri işlevsiz bırakmıştı. Konuyla ilgili uzmanlar, "Gemi baş taraftan bir yere bindirmiş olsa su geçirmez perdeler batmasını engelleyebilirdi, ancak yan tarafyaki yırtıkta kurtuluş zor" diyor.

Geminin kayalara temas etmesinden 15 dakika sonra, Kaptan Schettino gemiyi Giglio Limanı'na sokabilmek üzere demirin funda edilmesi komutunu vermiş. Gemi, emercensi manevra yaparken bu manevra geminin daha fazla su almasına ve daha fazla yana yatmasına da neden olmuş. Gemi en sonunda kayalık bölgeye yaslanarak burada alabora olmaya başlamış.

Bu noktada geminin elektronik sistemlerini ve dümen sistemlerini devre dışı bırakan bir elektrik arızası yaşadığı tezini savunanlar da var.

Kazazedelere "İçini Dök" seansı

Kazazedeler için Roma otelinde açılan mesajla iletişim kurulan serbest kürsüde kızgınlıklarını dile getirdiler. Kürsü kazazedelerin duygularını anlatmaları amacıyla terapi amaçlı oluşturuldu.

Mesaj gönderenlerden birisi, "Kaptan çılgın bir yalancı" dedi; bir diğeri "Kaptan bir korkak" şeklinde mesaj bıraktı.

Bir mesajda ise yapılan resimde gemi dalgalarla deniz dibine doğru giderken kaptan helikopterle yukarı çıkarken gösteriliyor. Konuşma balonunda ise Kaptana atfen "Cehenneme kadar yolunuz var, umurumda değil" deniliyor.

12 yıla kadar hapsi istenebilir

Kaptan Schettino, gelecek hafta çıkarılacağı mahkeme tarafından alınacak karara göre serbest bırakılacak veya resmi olarak tutuklanacak. Eğer suçlu bulunursa 12 yıla mkadar hapis cezası alabilir.

Editör: TE Bilişim