Ankara’da seri deprem korkuttu

Ankara’da merkez üssü Bala olan 6 küçük çaplı sarsıntının ardından, 5.7 şiddetinde deprem oldu. Gözlemsel skalada ‘şiddetli’ grubunda yer alan deprem panik yarattı.

ANKARA/MUĞLA - Ankaralılar, bayram sabahına depremle başladı. Merkez üssü Bala’da olan 5 küçük ve bir ‘şiddetli’ deprem, tüm Ankara’da hissedildi ve panik yarattı. Can ve mal kaybı olmadığı, Bala’ya bağlı Sırapınar Köyü’nde ise 2005 depreminde ‘ağır hasar’ alan bir evin yıkıldığı, samanlık olarak kullanılan ve kimsenin yaşamadığı 10-15 evin de hasar gördüğü bildirildi. Sırapınar Köyü muhtarı, NTV canlı yayınında bilgi verirken, köyde önceki depremlerde ağır hasar görmüş çok sayıda ev olduğunu anlattı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünden alınan bilgiye göre, Ankara Bala’da ilk sarsıntı saat 09.36’da 4.0 ve saat 09.51’de 3.1 büyüklüklerinde oldu. Saat 10.12’de, 10.27’de ve 10.57’de de küçük çaplı olmak üzere toplam 6 sarsıntının ardından, saat 11.48’de 5,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

5.7 büyüklüğündeki depremin, gözlemsel şiddet skalasında “şiddetli” grubunda yer aldığı ifade edildi.

2005 DEPREMİNDEN AĞIR HASARLI EVLER VAR

Depremde can kaybı olmadığı, Yeniyapan köyünde cami minaresinin yıkıldığı, Sırapınar ve Avşar beldelerinde de bazı binaların hasar gördüğü bildirildi.
Bala Belediye Başkanı İbrahim Gürbüz, ilk tespitlere göre depremde can kaybı olmadığını belirtti. Sırapınar köyünde boş bir ev ile ahırların yıkıldığını belirten Gürbüz, köylerdeki bazı evlerin de hasar gördüğünü ifade etti. Yıkılan evin 2005 yılında meydana gelen depremde ağır hasarlı olduğu için boşaltıldığını belirten Gürbüz, aynı depremde bölgedeki 55 evin de “ağır hasarlı” olarak kayıtlara geçtiğini bildirdi.

ÇEVRE İLLERDE DE HİSSEDİLDİ

Deprem Konya ve ilçeleri ile Aksaray, Kırıkkale, Çankırı, Kayseri ve Yozgat’ta da hissedildi. Konya’nın Kulu ilçesi Kaymakamı Erkaya Yırık, depremin, merkez üssüne yaklaşık 40 kilometre mesafedeki Kulu’da tedirgin edecek kadar hissedildiğini belirtti. İlçede herhangi bir hasar olmadığını ifade eden Yırık, “Bazı vatandaşlar depremden sonra evlerinden çıktı ancak bir panik havası yaşanmadı” diye konuştu.

Türk Kızılayı Afet Operasyon Merkezi’nden (AFOM) bölgeye bir ekip gönderildi. Öncü olarak nitelendirilen bu ekibin durum ve ihtiyaç tespiti yapacağı, gerekirse ihtiyaç duyulacak malzemelerin bölgeye gönderileceği belirtildi.

UZMANLAR NE DİYOR?

NTV canlı yayınında değerlendirme yapan uzmanlar Bala’nın deprem bölgesi olması nedeniyle, sarsıntıların sürebileceğini belirterek, özellikle 2005 yılındaki depremde hasar gören ve onarılmayan binalarda oturan vatandaşları uyardılar. Uzmanlar 5.7 büyüklüğündeki depremin ‘ana deprem’ olduğu, artçı şoklar olabileceği, ancak ana depremden daha büyük sarsıntı beklenmediğini de kaydettiler.

FETHİYE’DE HAFİF ŞİDDETLİ DEPREM

Muğla’nın Fethiye ilçesinde de 3.9 büyüklüğünde büyüklüğünde deprem meydana geldi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nden alınan bilgiye göre, Fethiye’de, saat 10.23’te 3.9 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Fethiye kent merkezi, Kemer beldesi ve Dalaman ilçesinde hissedilen depremde can ve mal kaybı olmadığı öğrenildi.

KUZEY ADASI’NDA 6.8 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

Yeni Zelanda’ya bağlı Kuzey Adası’nın güneyinde de 6,8 büyüklüğünde deprem olduğu bildirildi. Hong Kong gözlemevi, depremin, adanın büyük kısmında hissedildiğini açıkladı.
Hawaii’deki Tsunami Uyarı Merkezi, dev dalgaların ada kıyılarını vuracağına dair uyarıda bulunmadı. Sarsıntının can kabına yol açtığına dair bilgi verilmedi.

NTVMSNBC

Editör: TE Bilişim