Andriake Antik Limanında Kazılar Başladı

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın temsili bir törenle ilk kazmayı vurarak başlattığı Myra ve Liman Kenti Andriake Kazısı'nın liman kenti bölümü kazıları başladı.

 Akdeniz Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Nevzat Çevik başkanlığında yürütülen çalışmalara, 3 öğretim üyesi, 21 öğrenci ve öğretim görevlisi ile 20 işçi katılıyor.

Kazı başkanı Prof. Dr. Nevzat Çevik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışmalarda, buğday silosunu ortaya çıkaracaklarını bildirdi. Bu silonun Akdeniz'in en büyük silosu olduğunu kaydeden Çevik, bu kazıyı yıl içinde bitirmek ve müze haline dönüştürmek için çaba harcayacaklarını söyledi.

Buğday silosu kazısıyla Akdeniz limanlarının ticaretinin öyküsünü ortaya çıkaracaklarını anlatan Çevik, denize kadar uzanan liman caddesi ve liman tesisleri ile uluslarası liman kentinin gizli kalmış tüm öyküsünün tarihçilere ışık tutacağını vurguladı. Çevik, açıklamasına şöyle devam etti:

''Kazı çalışmaları kapsamında ilk olarak MS 2. yüzyıldan kalan Granarium'un (Buğday silosu) alan temizliği yapıldı. İlk kazma bu bölgede vuruldu. Buğday silosu bu yıl kazılacak ve Likya Müzesi olarak düzenlenecek. Liman kentindeki yarı su altında agoraya girilecek, ön gözlem yapılarak gelecek yıllar planlanacak. Andriake Liman Kenti, Myra Antik Kenti'nin limanı. Uluslararası ticaretin en yoğun yaşandığı liman. MS 60 yılında St. Paulos'un uğradığı liman kenti olarak biliniyor.

Myra Antik Kenti ise çok geniş bir antik kent. Likya uygarlığı'nda üç oy hakkına sahip altı kentin en büyüklerinden biri. Bizans döneminin ana kenti. 110 kaya mezarı var. 17 kaya mezarı desenli ve işlemeli, 13 kaya mezarı kabartmalı. Kaya mezarları dönemin mimari şaheserleri.

Bir arada bu kadar yoğun kaya mezarı sadece Myra Antik Kenti'nde var. 13 bin 500 kişilik Roma döneminin bölgedeki en büyük tiyatrosu bulunuyor. Kazılarda bu 110 mezarda yatan insanların yaşamları araştırılacak. Myra'da ayrıca jeofizik araştırması yapılacak.

Şehrin röntgeni çekilecek. Yüzey araştırmaları yapılacak.''

Editör: TE Bilişim