Anamur, yeni hazırlanan liman projesi ile birlikte çok daha iyi bir geleceğe sahip olabilir..

TÜGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yücelen'in konu hakkında açıklama yaptı. 

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yücelen, Anamur'un her açıdan Türkiye'nin en cazip yatırım noktalarından bir tanesi olduğunu belirterek, yatırımcıları Anamur'a davet etti.

Kendisi de Anamurlu olan TÜGİAD Başkanı Yücelen, Anamur'da her adımda Anadolu'da yaşamış kadim medeniyetlerin izlerinin görülebildiğini, bu kesişmenin etkisiyle bu bölgede özgün bir kültürün geliştiğini dile getirdi.

Aydıncık-Anamur-Gazipaşa üçgenindeki bölgenin Türkiye'nin diğer yörelerine göre çok daha bakir ve dokunulmamış olduğunu aktaran Yücelen, genellikle muz üretimiyle bilinen Anamur'un toprağında çilekten pepinoya, avokadodan yer fıstığı ve nara kadar çeşitli ürünlerin yetiştirildiğini ifade etti.

Yücelen, bu bölgenin yüzyıllarca ticari bir merkez olduğuna işaret ederek, "Ancak gerek kara ve hava ulaşımın yetersizliği gerek limanların uzak kalması nedeniyle buraya ticari açıdan ilgi azalmış, bölgenin ticari özelliği kaybolmuş. Sevinerek görüyoruz ki günümüzde havayolumuz artık burnumuzun dibinde. Bugün Gazipaşa havalimanı tüm Türkiye'ye hitap ediyor. Ayrıca karayollarımız artık tamamlanıyor. Anamur eski cazibesiyle, eski ticaret merkezi olma hüviyetiyle bugün tüm Türkiye için görücüye çıkıyor" diye konuştu.

Yatırımcıların burada Anamur'a hizmet etmeye ve değer katmaya gelenlere nasıl kucak açıldığını göreceğini belirten Yücelen, "Anamur bugün her açıdan Türkiye'nin en cazip yatırım noktalarından bir tanesi. İster tarıma ister turizme ister toprağa ister hizmet sektörüne, neye yatırım yaparsanız yapın, şu anda asla kaybetmeyeceğiniz bir yer Anamur. Bir Anamurlu olarak mahcup olmayacağımdan emin bir şekilde bütün yatırımcıları bir kere Anamur'u görmeye davet ediyorum" ifadelerini kullandı. 

Yücelen, Anamur'a gelecek sanayicinin buradaki ürünleri işleyecek kişiler olmasını istediklerini aktararak, "Aynı zamanda gelecek kişiler bizi geliştirmeli ve ürettiğimiz ürünlerin çeşitliliğini artırmaya yardımcı olmalı. Buraya gelecek sanayicilerin tarım sanayicisi olmasını istiyoruz" dedi.

Anamur muzunun korunması gereken bir değer olduğuna dikkati çeken Yücelen, "Üretimde rekabet çok yoğun. Özellikle yurt dışından gelen muz burada çiftçinin memnuniyetini azaltıyor. Ayrıca üreticinin burada üretip de aracılara verdiği muz çok daha yüksek fiyatlara ulaşıyor. Dolayısıyla şu anda muz fiyatlarıyla ilgili ufak da olsa bir rahatsızlıktan bahsedebiliriz. İnsanlar burada tarımdan aldığını tarıma yatırıyor. Bu sera yatırımları az bir tutar değil. Karlılığının daha iyi olması lazım" değerlendirmesinde bulundu.

Yücelen, kar marjının çoğunun aracıda kaldığı muz üretiminde ürünün direkt müşteriyle buluşmasını sağlayacak çalışmaların çiftçiyi daha da memnun edeceğini kaydetti.

"Anamur, geleceğin turizm bölgesi"

Anamur Belediye Başkanı Mehmet Türe de Anamur-Gazipaşa-Aydıncık bölgesinin Türkiye'deki bakir alanlardan olduğuna dikkati çekerek, buradaki koyların, doğal yapının, tarım alanlarının ve kültürel mirasın korunduğunu vurguladı.
Antalya-Anamur-Mersin karayolunun yapılması ve Gazipaşa havaalanının faaliyete geçmesiyle bu bölgeye yatırımcı talebinin arttığını aktaran Türe, "Bazı bölgeler turizm bölgesi ilan edildi. 5 ayrı bölge var. Geleceğin turizm bölgesi burası. Önümüzdeki süreçte büyük yatırımlar buraya kayacak. Bizim sıkıntımız coğrafi yapımızdan dolayı idi. Şu anda yollar yapılıyor ve Gazipaşa havaalanı yoğun bir taleple faaliyette. Buraya sadece Türk değil yabancı yatırımcılar da büyük ilgi gösteriyor. Özellikle İngiliz, Fransız ve Arap iş adamları ilgi gösteriyor. Bunların bir kısmı bizimle temas kuruyor. Bir kısmı da duyulmasını istemiyor. Bol bol arazi satın alıyorlar. Buraya ileriye dönük olarak büyük bir miktarda arazi alımı ve turizm projelerinin gelmesi düşünülüyor" şeklinde konuştu.
Turizm yatırımlarına yönelik altyapıyı hazırlamaya çalıştıklarını anlatan Türe, şunları kaydetti. "Anamur'un, bu bölgenin geçimi yüzde 70 tarımla. Tarımın da yüzde 70'i muz ve çilekle. Turizmden pay alamıyoruz. Turizmden tarım alanlarını da işgal etmeden pay almak istiyoruz. Turizm ile tarımın eşit seviyede olmasını istiyoruz. Kültümüzü, gelenek ve göreneklerimizi, bozmadan gelişmek istiyoruz. Turizmden pay almak ama bir Alanya, bir Bodrum, bir Kuşadası gibi değil, planlı ve programlı büyümek istiyoruz. Turizmden pay alırken kendi özbenliğimizi kaybetmek istemiyoruz.
Yerel yönetim olarak önce altyapıyı hazırlamaya çalışıyoruz. Bir de önce turistleri değil turizm yatırımcılarını çağırıyoruz. 'Biz altyapıyı hazırlayalım, siz turizm tesislerini yapın, turistler ondan sonra gelsin' diyoruz. Turizm yatırımcılarına bir yön verelim, onlar yatırım yapsın ondan sonra turizm canlansın istiyoruz. Butik otelleri arzu ediyoruz. Yayla turizmini canlandırmak istiyoruz."
Anamur'a yatırım çekebilmek için öncelikle Anamurlu olup da dışarıda bulunan iş adamı, bürokrat ve yatırımcılara bir mektup yazdıklarını ve ilçenin sorunlarını anlattıklarını aktaran Türe, "Anamur'un birçok değerli ismi var. Önce onların sahip çıkacaklarına inanıyoruz. Ondan sonra dışarıdaki yatırımcıları bekliyoruz" dedi.
Türe, muza bağlı Anamur ekonomisine turizmi de eklemeyi düşündüklerini, planlarında  sanayinin olmadığını ifade etti

Anamur'a bir liman yapılmasını istediklerini belirten Türe, "Bu üçgendeki yollarımızın, İç Anadolu bağlantımız ile batı ve doğu bağlantı yollarımızın yapılmasını istiyoruz ve planlı bir gelişme sağlamak istiyoruz. Özellikle Kıbrıs'ı değerlendirmek istiyoruz. Bir liman yapılmasıyla Kıbrıs'ın bağlantısını Alanya'dan Taşucu'ndan Anamur'a çekmek istiyoruz. Buradan da İç Anadolu'ya bağlanmak istiyoruz. Limanla ilgili proje çizilmişti fakat bu proje biraz büyük bulundu. Bir revize ile inşallah önümüzdeki günlerde temel atılmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı

Anamur Kocaçay'dan Kıbrıs'a borularla su taşıma projesinin tamamlanmak üzere olduğuna değinen Türe, "Bunun Anamur'da bıraktığı bir enkaz var. Baraj bölgesinde doğa tamamen tahrip edilmiş. Şehrin ortasından yarıp geçen bir su borusu hattı var. Bunların da bir an önce telafi edilmesini, onarılmasını istiyoruz. Çünkü Anamur'a hiç yakışmıyor. Asrın projesine yakışan bir asrın onarımını bekliyoruz" dedi.

Editör: TE Bilişim