Anamur açıklarında esrarengiz gemi

Anamur açıklarında Türkiye-Kıbrıs arasında zaman zaman Türkiye karasularına da girerek sismik araştırmalar yapan İtalyan gemisi OGS Explora merak uyandırdı.

İtalyan devlet enstitüsü OGS'ye ait olan gemi sismik araştırma yapma kapasitesine sahip. İtalyan bayrağı taşıyan gemi 73 metre uzunluğunda ve 12 metre genişliğinde. 1973 yılında yapılmış olan gemi dünyanın çeşitli bölgelerinde sismik ve oşinografik araştırmalar yapmış. İtalya'nın okyanus seyri yapabilen tek araştırma gemisi olan OGS Explora, oşinografik sörvey için gerekli tüm donanımlara sahip, ayrıca yüksek çözünrlikte morpho-batimetrik ekranlama yapabiliyor, multibeam derinlik ölçer 100 ila 8.000 metre arasında sismik veri yansıması yapabiliyor.

Gemi, 14 Eylül akşamı İtalya'dan yola çıkarak Girit'în altından tam yol seyirle Anamur-Kıbrıs arasına intikal etmiş. Bu bölgede Anamur'a daha yakın olacak şekilde Anamur-Kırıs arsında  KuzeyGüney rotasında süürekli hareket halinde çalışmalar yapan gemi halen bu bölgede bulunuyor.

Mart ayında İsrail kiralamış

OGS Exlora geçtmiz Mart ayına İsral hükümeti tarafından kiralanmış ve bölgeeboru hattı/kablo döşeme imkanlarını araştırma veya askeri amaçlı araştırma yapmş yine Anamur bölgesinde mini bir krize neden olmuştu. Geinin bu kezkmin tarafından kiralandığı bilinmiyor.

 

 

Editör: TE Bilişim