Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, amatör balıkçıların 2 yıl boyunca uymaları gereken kuralları belirledi. Amatör balıkçılar için balık avı partileri düzenleyebilecek şirketler kurulabilecek. Yabancı amatör balıkçılar ise yıllık 75 YTL ödeyerek 2'şer yıllığına belge alacak. Koruma altındaki türlerin tahnitlenip (Bozulmamasi için ölüyü ilaçlama) sergilenmesi de yasaklandı.


Tarım ve Köyişleri Bakanlığının hazırladığı 'Denizlerde ve İç Sularda Amatör (sportif) Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen 37/2 Numarali Sirküler' Resmi Gazete'de yayıimlanarak yürürlüğe girdi. Deniz, göl ve nehirlerdeki doğal yaşam alanlarının korunması, sorumlu ve sürdürülebilir avcılık için amatör balıkçıların 2008 Ağustos ayı sonuna kadar uymaları gereken kuralların belirlendiği sirkülerle getirilen ana noktalar söyle:


'-İçsularda ekolojik açıdan potansiyel sakıncalı bulunan ve balık stoklarına zarar verebilecek balıklar: Gökkuşağı alabalılığı, Turna, Tatlısu levreği.

-Görüldüğünde derhal Tarım Bakanlığı il müdürlüklerine haber verilmesi gereken ve ekolojik açıdan zararlı olan ve canlı yem olarak kullanılması yasak olan balıklar: Güneş levreği, Tilapya azmanı, Havuz balıkları, Gambusia.


-Yemlik olarak en fazla 30 adet ve 12 santimetre boyunda olacak şekilde bulundurulabilecek balıklar: Bıyıklı balık, Ulubat balığı, Çaça, Noktalı inci balığı, Çöpçü balığı, Ot balığı Horozbina, Tirsi, İnci balığı, Sardalya, İstavrit, Tatlısu kaya balığı, İzmarit, Tatlısu gümüşü, Karaburun, Gümüş, Kaya balığı.


YABANCI AMATÖR BALIKÇILAR YILLIK 75 YTL ÖDEYECEK
-Amatör balıkçılara, alınması-bulundurulması zorunlu olmayan ve 2 yıl geçerli olacak bir belge verilecek. Devamli olarak Türkiye'de ikamet eden, resmi misafir veya geçici olarak
görevli bulunan yabancı uyruklular ise 150 ytl ödeyerek iki yıl geçerli olacak “Misafir Amatör Balıkçı Belgesi' alacak.


BALIK AVI PARTİLERİ DÜZENLENECEK
-Amatör balıkçılık turizmi faaliyetinde bulunulabilecek. Bu izini alan şirket ve kişiler her balık avı partisine katılacak her bir yabancı amatör balık avcısı için 15 YTL karşılığında  3 gün geçerli olacak avlanma pulu alacak.


-İçsularda balık avının yasaklandığı tarihler ise şöyle:
*15 Mart -15 Haziran: Adana, Adıyaman, Antalya, Aydın, Batman, Denizli, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Kilis, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Osmaniye, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak.


*1 Nisan-30 Haziran: Afyon, Aksaray, Amasya, Ankara, Balıkesir, Bartın, Bilecik, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Düzce, Edirne, Eskişehir, Isparta, İstanbul, Karabük, Karaman, Kastamonu, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Nevşehir, Niğde, Sakarya, Samsun, Sinop, Tekirdağ, Uşak, Yalova, Zonguldak.


*15 Mayıs - 15 Ağustos: Artvin, Bingöl, Elazığ, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Kayseri, Malatya, Ordu, Rize, Sivas, Tokat, Trabzon, Tunceli, Yozgat


*15 Nisan-15 Temmuz: Ağrı, Ardahan, Bayburt, Bitlis, Erzurum, Hakkari, Iğdir, Kars, Muş, Van


AVLANMASI YASAK OLAN TÜRLER
-Koruma altında olduğu için avlanması yasaklanan türler: Minare, Beni balığı, Büyük camgöz köpek balığı Beni balığı, Büyük camgöz köpek balığı, Deniz alası, Mersin balıkları, Deniz atı, Deniz kaplumbağaları, Misk ahtapotu, Mühreler, Ot sazanı, Deniz kulağı, Pervane balığı, Deniz çayırları, ata Gümüs sazanı Siyah mercan, Fil kulağı, Triton, Fok, Güneşlenen, köpek ballığı, Ticari deniz süngerleri, Kancali ahtapot, Yağlı balık, Kırmızı mercan, Kırmızı yıldız Lambuka, Yunus, Maya


AMATÖR BALIKÇIYA GETİRİLEN SINIRLAMALAR
-Amatör balıkçılar  içsularda, doğaya zarar verdiği için olta ucuna ağ (tırıvırı, paraşüt vb.) düzeneği takarak avcılıik yapamayacak. Balıkçı en fazla 4 olta takımıyla avlanabilecek, olta başına iğne sayısı 6 adeti geçemeyecek. Alabalık avinda ise sayı daha düşük olacak. Amatör balıkçılar germe, uzatma, sürütme, serpme, pinter, çevirme tırıvırı gibi ağlari kullanamayacak. Bayıltıcı, uyuşturucu, öldürücü kimyasal maddeler, her türlü patlayıcı madde, karpit, sönmemiş kireç, balık otunun kullanımı ve bu malzemelerin av mahallinde bulundurulması yasak.

Amatörlerin elektrik akımı  elektrosok, tüp gaz ve hava tazyiki yöntemlerini kullanması da yasak. Boyu 7.5 metrenin üzerindeki teknelerle amatör balık avcılığı yapılamayacak. 1 km2'den daha küçük göl ve göletlerde motorlu, motorsuz her türlü tekne ve botla avlanmak yasak. Denizlerde de amatör balıkçılar sualtı tüfeğiyle orfoz ve lagos avcılığı yapamayacak.


-Amatör balıkçılığa tamamen kapatılan içsu kaynakları: Gökçeada Yıldız koyu ile Yelkenkaya arasında sahilden itibaren Sualtı Deniz Rezervi (Parkı) oluşturulacak olan bölgede 200 metre genişliğinde 1 mil uzunluğundaki alanda her türlü istihsal vasıtası ile avcılık yasaklandı. Fokların yaşadıkları mağaralarda işik kullanmak, her türlü vasıta ile dalış yapmak ve amatör su ürünleri avcılığı yapmak da yasak. Akdeniz'de, Kızılliman mevkiinde sportif amaçlı su ürünleri avcılığı yasak. Mersin'in Erdemli ilçesindeki ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü sınırları içerisinde kalan limanda ve limanı çevreleyen 500 metrelik alan içerisinde amatör su ürünleri avcılığı yasak. Izmir limanında, Bostanlı Sazburnu ile Üçkuyular vapur iskelesi arasında çekilen hattın doğusunda kalan saha içerisinde her türlü su ürünleri avcılığı yasak.


TAHNİT DE YASAK
-Amatör balıkçılar yakaladıkları her türlü su ürününü satamayacak. Ayrıca sirkülerde koruma altındaki türlerin ve bunlara ait kabuk benzerlerinin tahnit edilmis örneklerinin alımı, satımı pazarlarda ve iş yerlerinde alım satım amacıyla bulundurulması ve sergilenmesi de yasak.
-Avlanmanın tamamen yasaklandığı iç suların listesi de sirkülerde yayımlandı. Birçok yerin yani sıra kimi illerdeki yasaklar söyle: Ankara'da Beypazarı Sorgun, Eğriova göletleri; İstanbul Samlar, Göktürk göletleri, Ayvat, Kömürcü, Odaiçi dereleri; İzmir Selçuk Tahtalı barajı, Gebekırse gölü, Çatalgöl (Akgöl). Eflani Bostancı, Kadıköy Ortakçılar göletleri. Örencikdere. Yenice Şimşirdere, Karakaya Kızılkaya dereleri ve kolları, İncedere'.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim