"Amacımız Toplumda Deniz Sevgisini Yerleştirmek"

 

Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, dün (27-02-2009) saat 14:00’te İzmir Denizci Evi-Eğitim Merkezi ve Deniz Ticaret Odası Meclis salonu açılışına katılarak İzmir için önemli açıklamalarda bulundu.

İzmir Denizci Evi’nin açılışında yaptığı konuşmasında; ‘Denizci ülke ve denizci millet olma ülküsü’ ancak denizciliğin Türk insanına tanıtılması ve sevdirilmesiyle gerçekleşebilir’ diyen Naiboğlu; ‘İzmir’in coğrafik kıyı şeridinin %60’ının deniz kıyısında bulunduğunu ve Anadolu Türk’lerinin denizle buluştuğu yer olma özelliği taşıyan önemli bir şehir olduğunu belirtti. Bu nedenle İzmir halkına denizi tanıtmak ve sevdirmek, ticaret ve su sporları dahil, amatör denizcilik ile bu bölgede gelişim göstermek için Müsteşarlık olarak elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz’ dedi.

Denizcilik Müsteşarlığının ana görev ve hedeflerinden birinin de toplumda deniz sevgisini yerleştirmek ve deniz kültürünü yaygınlaştırmak için gerekli çalışmaları yapmak olduğunu belirten Naiboğlu, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın ‘bürokraside vatandaşın hayatını kolaylaştırma’ hedefine paralel olarak Denizcilik Müsteşarlığını, ilgili kamu kuruluşları, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları ve birey olarak vatandaşlarla bütünleştirme sürecini başlattıklarını söyledi.

İzmir’de Denizci Evi’ni  açmakla, değişik illerden veya uzak yerlerden gelen ve denizcilik dairesinden hizmet alan veya mesleği denizci olan her kişinin sığınabileceği kendisine ait olan emniyetli bir liman sunmak istediklerini kaydetti. Denizci Evi’ni Deniz Ticaret Odamızın destekleri ön planda olmak üzere, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Üniversitelerimiz, Sahil Güvenlik Komutanlığımız ve meslek odalarımızın sahiplenmesi ile vatandaşlarımızın kullanımına hazır hale getirdik diyen  Naiboğlu, Devlet dairesini vatandaşın evi haline dönüştürerek, vatandaşla birlikte çalışmayı ve en önemlisi iletişim içinde olmayı arzu ettiklerini sözlerine ekledi.

Denizcilik Müsteşarlığı olarak son yıllar itibariyle ‘Denizci ülke ve denizci millet’ hedeflerine ulaşmak için, deniz ticaretinde, deniz ticaret filosunda, gemi sanayi,denizcilik endüstrisi, amatör denizcilik, iç suların kullanımı ve özellikle deniz alanlarında kirlilik ile mücadele dahil birçok yenilik, düzenleme ve denetim mekanizmasını aktivite ettiklerini belirtti.Bu yönde denizcilik müsteşarlığı olarak yaptıkları çalışmalardan bazılarını; Denize yakıtta vergiyi sıfırlama- son 6 yılda yaklaşık 200 civarında yeni mevzuat düzenlemesi yapma- Denizde can ve mal koruma hakkında kanun içeriğinde değişiklik ve yenilik- e-tahsilat uygulaması şeklinde sıraladı.

Naiboğlu sözlerini, tüm bu çalışmaların ve Deniz Evi açılışının deniz tutkusu ve vatandaşların hayatını kolaylaştırma hedeflerinin bir göstergesi olduğunu belirterek tamamladı.

Hasan Naiboğlu, İzmir Valisi Cahit Kıraç, Manisa Valisi Celaleddin Güvenç ve DTO Başkanı Geza Dologh ile birlikte ‘Denizci Evi’nin açılışını gerçekleştirdi.

Daha sonra DTO Başkanı Geza Dologh, Altay Altuğ, Denizcilik Müsteşarlığı İzmir Bölge Müdürü Hızırreis Deniz ile DTO Meclis Salonu açılışına katıldı.

İzmir DTO Meclis Salonu açılışında, ‘İstatistikler ne gösterirse göstersin sadece istatistik olarak kalır. Çağdaş bir ülkedeyiz. Kadınlar her yerde var diyerek DTO Meclis Başkanı  L. Özden Çokdeğer’i tebrik etti.

DTO Meclis Salonunda kısa bir konuşma geçekleştiren Naiboğlu, Meclis Salonu konusunda beğenilerini dile getirerek Deniz Ticaret Odasına yakışır bir mekan olmuş, hayırlı olsun’ dedi. ‘Yeni seçimler yapıldı yeni yönetim üyeleri geldi. Bu demokrasinin bir gereği. Bayrağı devir alanın bir önceki yönetimden çok daha ileriye götürmesi gerekir. Denizcilikteki güzel gelişmeler, ekonomik kriz nedeniyle bu sıralar sekteye uğrasa da dilerim en kısa zamanda atlatılır ve denizcilik sektörü gelişmeye son hızla devam eder’ diyerek sözlerini tavsiye niteliğindeki şu sözlerle tamamladı:’Ben daha önce bildiğiniz gibi İstanbul’da Bölge Müdürlüğü yaptım.Denizciliğin çeşitli kuruluşları var. Günlük gelişmelerde çeşitli aksamalar problemler ortaya çıkabilir. Biz bu gibi durumları ayda bir sektör toplantısı yaparak, DTO, Kıyı Emniyet Genel Müdürlüğü, Türkiye Denizcilik İşletmeleri, Kılavuzluk, Acentalar ve diğer meslek odaları bir araya gelip, gündem oluşturarak sorunları çözmeye çalışıyorduk. Burada da benzer bir uygulama yapılabilir.Ayda bir oluşturulacak bir gündemle denizcilikle ilgili kuruluşları bir araya getirerek problemlere çözüm aramak ya da ileride yapılması gereken projeleri planlayarak aktif bir çalışma sergilenebilir.’

Bunun üzerine Geza Dologh, 'Denizcilik Üst Kurulu' adı altında böyle bir çalışmalarının olduğundan bahsederek, bu konuda Bölge Müdürlüğü ile yakın çalışma içinde olduklarını belirtti. Konuşmasında İzmir'in tersane sorunuyla ilgili görüşlerini dile getiren Dologh, 'Sizden gerçekten bir yardım bekliyoruz. İzmir'e bir tersane için mutlaka bir yer tespit edilmesi lazım. Ondan sonra bu yerin yatırımcısını bulmakta bizim problemimiz.Sizin Genel Müdürünüz 3 ay öne buraya gelip konuyla ilgili çalışmalar yaptı. O çalışmaların en kısa zamanda bir sonuca varmasını umuyoruz' dedi.

 

Naiboğlu, Geza Dologh'un bu yardım talebini 'Bu anlamda denizcilik örgütlerini biraraya getirmek bizim görevimiz. Her ne yapılacaksa Ege için yapılacak. Bundan sonra konuyla ilgili gelişmeleri temsilcimiz olması nedeniyle Hızır Bey'den alacağız' şeklinde yanıtladı.

 

DTO Başkanı Geza Dologh, Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu'na denizcilik sektörüne verdiği desteklerden dolayı plaket verdi.

 

 

Editör: TE Bilişim