Altınova Tersane Bölgesinde İlk Gemi Denize İndirildi

Yalova’nın Altınova ilçesinde oluşturulan Altınova Tersane Bölgesi’nde inşa edilen M/V Havva Selimoğlu adlı kuru yük gemisi törenle denize indirildi.Törene Çevre ve Orman eski bakanı Osman Pepe’de katıldı.

Törende konuşan Naci Selimoğlu Denizcilik Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Selim Selimoğlu, “AB’li armatörler Türk Gemi İnşa Sanayine pozitif bakıyorlar” derken Çevre ve Orman eski Bakanı Osman Pepe ise, “Türkiye denizcilikte ve tersanecilikte altın çağını AKP ile yaşamıştır” dedi.

Yalova’nın Altınova ilçesi Hersek Bölgesinde 40 tersanenin bulunduğu Altınova Tersane Bölgesi’nde ilk gemi törenle denize indirildi. Naci Selimoğlu Denizcilik Şirketler Grubu Tersanesi’nde inşa edilen 92 metre boyunda, 15 metre enindeki 5400 MTS ağırlığındaki geminin denize indiriliş törenine Çevre ve Orman eski Bakanı Osman Pepe’de katıldı. Çok sayıda konuğun yer aldığı törende konuşan Naci Selimoğlu Denizcilik Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Selim Selimoğlu,

 “Bölgede yetişmiş iş gücünün olmaması, bu geminin tersanemizin ilk gemisi olması ve son zamanlarda yaşanan global krizin etkileri planlanan denize inişi geciktirmiş olsa da hiçbir zaman kendimize olan güvenimizi ve amaçlarımızı değiştirmemiştir. Naci Selimoğlu Tersanesi olarak bugüne kadar yaptığımız faaliyetler hedeflerimizin çok altındadır. Amacımız burada modern bir tersane oluşturarak dünya denizciliğine hitap edecek modern gemiler yapmaktır. İçinde bulunduğumuz 21nci yüzyılda bilgi toplumu olma özelliği ve küreselleşmenin etkileri yoğun olarak hissedilirken, küresel dünyada ulaşılması kolaylaşan potansiyel müşteriler Türk Gemi İnşa sanayine daha ciddi ve pozitif bakmaktalar. Bölgesel bir takım avantajlarımız da bunun üzerine eklenince tersanelerimiz özellikle Avrupalı armatörlerin ilgisini çekmekte ve belli bir tonaja kadar tercih edilmemize sebebiyet vermektedir” dedi.

Selim Selimoğlu’nun ardından söz alan Çevre ve Orman eski Bakanı Osman Pepe ise,

”Son zamanlarda Global krizin etkisi en çok taşımacılık sektörünü, denizcilik sektörünü etkiliyor. Gemi siparişlerinin iptal edildiği, tersanelerin kaçınılmaz olarak çaresizlik içerisinde işçi azaltmak durumunda kaldığı bir süreçteyiz. Şunu açık yüreklilikle herkesin görmesi lazım. Dünyanın en önemli sektörlerinden birisi denizcilik sektörüdür. Biz uzun yıllar denizle küs yaşamış bir milletiz, devletiz. Halbu ki tarihimizde Akdeniz’i göl eyleyen, Prevezelerden, Barbaroslardan, Turgut Reislerden bahseder ve onlarla iftihar ederdik. Ama 3 tarafı denizlerle çevrili Anadolu coğrafyasının tersanelerinden senede 1 gemi üretilmez, ithalatımızın ihracatımızın çok önemli bir kısmı yabancı gemiler tarafından yapılırdı. Ama tüm tersaneciler şunu kabul etmelidir ki Türkiye denizcilikte ve tersanecilikte altın çağını AKP ile yaşamıştır” şeklinde konuştu.

Ardından Altınova ilçesi Müftüsü Mehmet Şimşekoğlu tarafından dua yaptırıldı. Hepbirlikte ellerini açıp dua eden konuklar ardından geminin suya indirilişini izlediler. Geminin açılışındaki temsili kurdeleyi gemiye adını veren Havva Selimoğlu ve Çevre ve Orman eski Bakanı Osman Pepe birlikte kestiler. Ardından gemi denize indirildi. Büyük bir hızla denizle kucaklaşan geminin indirilişinde Türkiye’de 3ncü kez kullanılan balon sistemi uygulandı.

Ardından gemi 3 römorkör tarafından motor ayarlarının yapılabilmesi amacıyla Tuzla Tersanesi’ne çekildi.

 

Editör: TE Bilişim