Köseoğlu: "Körfez'i Kaşıyorlar"

ARPAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Altan Köseoğlu; Körfez'i kaşımak isteyenleri uyararak "Yoğurt satar gibi kılavuzluk olmaz. Körfezi kaşımak isteyenler var." dedi.

Dünya Gazetesi Perşembe Rotası ekinde yer alan habere göre, ARPAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Altan Köseoğlu; şunları söyledi:

 “Türkiye’de kılavuzluk ve römorkaj hizmeti veren liman, liman idareleri ve benzeri yapılanmalarda sorun yok. Problem, yoğurt satar gibi pilotaj ve römorkaj hizmeti verilmesinden kaynaklanıyor. Dünyada bunun zemini limanlara bağlıdır. Liman hizmetlerinin bir cüzüdür yapılan iş. Bu böyle alınmadığı sürece, sorunlar olacaktır. 50 senedir Türkiye’de özel kılavuzluk ve römorkaj hizmeti var. İhtiyaçlar, TDİ’nin hizmet verememesinden kaynaklandı. Hatalar ve kazalar dünyanın her yerinde olabilir. Ama, Körfez’i biraz kaşıyorlar gibi... Pilot, kaptana yardımcıdır. Pilot, köprü üstünde kaptana ‘5 derece sancak diyebilir’ ama kaptan da, buna uymayabilir. Türkiye’de pilotun görevi biraz abartıldı. Nedeni de, pilotların dernek ve ticari faaliyetlerin içinde fazla yer almasıdır. Dernek, yapılanı ticari faaliyet olarak öne çıkardığı andan itibaren yanlış zemine kaymıştır”

Konuyla ilgili okuyucunun tarafsız fikir edinmesini sağlamak adına DenizHaber.Com konuyla ilgili Uluslararası Kılavuz Kaptanlar Birliği Başkan Yardımcısı ve Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği Başkanı Kaptan Cahit İstikbal'in görüşlerine başvurdu.

Kaptan İstikbal'e özellikle "kılavuzluğun liman hizmetlerinin cüzü olup olmadığı, dünyada bu hizmetlerin zemininin limanlara bağlı olup olmadığı, kılavuz kaptanın gemideki rolü, kılavuz kaptanların dernek ve ticari faaliyetlerin içinde fazla yer alıp almadığı, Türkiye'de pilotun görevinin abartııp abartılmadığı, kendisi de bir kılavuzluk kuruluşunun başında olan Altan Köseoğlu'nun görüşlerini nasıl değerlendirdiği, Derneğin yapılanı ticari faaliyet olarak öne çıkarıp çıkarmadığı" konularında sorular yönelttik.

İstikbal'e ayrıca kamuoyunun merak ettiği diğer soruları da sorduk.

Sayın İstikbal'in sorularımıza verdiği karşılıkları yarın yayınlayacağız.

DenizHaber.Com

 

Editör: TE Bilişim