Alsancak, kruvaziyer limanı olacak
 
Binali Yıldırım, "Çandarlı'daki Kuzey Ege Limanı devreye girdikten sonra İzmir Alsancak Limanı'nı kruvaziyer gemilerine ayırıp, burayı bir yaşam merkezine dönüştüreceğiz" dedi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Çandarlı'daki Kuzey Ege Limanı'nın devreye girmesinden sonra İzmir Alsancak Limanı'nın sadece kruvaziyer limanı olarak kullanılacağını açıkladı. Yıldırım, "Çandarlı'da yapımı süren Kuzey Ege Limanı devreye girdikten sonra İzmir Alsancak Limanı'nı kruvaziyer gemilere ayırıp, burayı bir yaşam merkezine dönüştüreceğiz" dedi.

Lojistik avantaj
 
Bakanı Yıldırım, İzmir Alsancak Limanı'nın özelleştirilmesinin gündemlerinde olmadığını, Çandarlı'da yapımı süren Kuzey Ege Limanı devreye girdikten sonra İzmir'in lojistik açıdan büyük bir avantaj yakalayacağını söyledi. Yıldırım, Alsancak Limanı'nda özelleştirmenin denendiğini ve olmadığını hatırlatarak, "Şu anda gündemimizde böyle bir şey yok. Orayı, Kuzey Ege Çandarlı Limanı devreye girdikten sonra artık biraz daha kruvaziyer gemilerine ayırmak ve burayı bir yaşam alanına dönüştürmek istiyoruz. Körfez değişim dönüşüm projesiyle beraber böyle bir fonksiyon kazandırmayı hedefliyoruz. İzmir'in potansiyeli çok yüksek. Ama sadece 1.5 milyon misafir ağırlıyor. Bu kabul edilebilir bir durum değil. İzmir rahatlıkla 6-7 milyon turisti çekecek tarihi, doğal, kültürel zenginliğe sahip. Kuzeyinde Bergama, güneyinde Efes ile Hıristiyan alemi için çok önemli bir bölge. İzmir bunları başarabilecek güçte. Yeter ki engeller olmasın. İnsanların önünü açalım, düşündüklerini yapsınlar" dedi.
 
Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk ve yönetim kurulu üyeleri dün İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş'a konuk olurken her iki başkan Alsancak Limanı'na yatırım yapılabileceğini ifade etti. Denizin İzmir için çok önemli olduğunu belirten Demirtaş, "İzmir, kurulduğu günden bu yana liman kenti. Liman fonksiyonunu devam ettirmeliyiz. Deniz bizim herşeyimiz. 2005'ten itibaren kruvaziyerde önemli yol aldık. Limanın özelleştirme işi durdu. Çandarlı'daki Kuzey Ege Limanı devreye alınacağı için limanın geleceği konuşuluyor. Bize göre liman sadece kruvaziyer limanı olarak devam etmemeli. Buradan dökme yük gitmeli ama konteyner limanı kalabilir. Çandarlı dünyanın 10 büyük limanından biri olacak ama Alsancak iyileştirmeler ile Akdeniz'in ilk 5 limanı arasında yer alacak" dedi.

Rekabetçi olalım
 
Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk de Türkiye'nin 500 milyar dolar ihracat hedeflediği bir dönemde rekabetçi olunması gerektiğini ifade etti. Limanda dolgunun bittiğini, yeni sahanın yaratıldığını, yeni vinçlerin geleceğini dile getiren Öztürk, 2014 başından itibaren limanda çok rahat bir sistem kurulabilir" dedi.

"Libya'ya gemi ile gidelim"
 
Kruvaziyerde İzmir'i homeport yapmak istediklerini dile getiren İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir çıkışlı turlar için Doğu Akdeniz'de istikrarın gelmesini beklediklerini söyledi. Kruvaziyer turizmini tanıtmak için Türkiye'deki tüm limanlarla birlikte yurtdışı tanıtım yaptıklarını ifade eden Demirtaş, saat başında tekne turları, yelkenlilerin dolaşması ve marinaların hizmete geçmesi ile İzmir Körfezi'nin de canlanacağını kaydetti. Dalgakıran ve kıyısına 400 teknelik marina, ikinci el yat pazarı ve yat fuarı düşündüklerini ifade eden Demirtaş, marina sayesinde Çeşme'de bağlanan yatların İzmir'e geleceğini, yatların kışın da açık kalacağını söyledi.

Feribot seferleri
 
Libya'da iç savaşın bittiğini ancak bu ülkenin ihtiyaçlarının arttığını belirten Demirtaş, Libya-İzmir feribot seferlerinin başlaması için DTO'ya işbirliği önerdi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın destek verdiğini ifade eden Demirtaş, "Bu ay içinde Libya'ya gideceğiz. Dışişleri Bakanlığı desteği ile bu projeye başlayacağız. Bize gemi bulun. Otomotiv tamiri, mobilya, dondurucu, oyuncak ve çok sayıda ürünü Libya'ya satalım" dedi. DTO İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk de Demirtaş'ın projesini desteklediklerini belirterek, Libya'ya gemi ile gitmeyi önerdi. 

Bakan Yıldırım bugün İzmir'de
 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, bugün AK Parti Siyasi ve Hukuki İşler Başkanlığı'nın organize ettiği 10. Bölge Eğitim ve Değerlendirme Toplantısı'nda hükümetin icraatlarını anlatacak. Pazar günü ise İzmir- İstanbul arasını 3.5 saate indirecek otoyolun İzmir ayağındaki Belkahve şantiyesinde yol yapım çalışmalarını inceleyecek. 

Teşkilatla buluşacak
 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, bugün saat 15.00'de İzmir'e gelecek. Yıldırım, partisinin Siyasi ve Hukuku İşler Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin tarafından, Balçova Kaya Otel'de gerçekleştirilecek toplantıda, Ege Bölgesi'nin yedi ilinden gelecek il başkan yardımcılarına hükümetin yaptıklarını anlatacak. Toplantıda, AK Parti Siyasi ve Hukuki İşler Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar "Darbeler ve Demokrasi" konusunu işleyecek. Saat 11.45'de ise yine AK Parti Siyasi ve Hukuki İşler Başkan Yardımcısı ve MKYK Üyesi Prof. Dr. Yasin Aktay "Türk Dış Politikasında Yeni Dinamikler" konusunda konuşacak. 
 
Öğle arasından sonra ise, saat 13.30'da Milli Savunma eski Bakanı ve Antalya Milletvekili Vecdi Gönül, "Dışa Bağımlılıktan Kurtuluş Yolunda Savunma Sanayi" konusunda katılımcıları bilgilendirecek. Saat 14.15'te AK Parti Siyasi ve Hukuki İşler Başkan Yardımcısı ve Amasya Milletvekili Prof. Dr. Naci Bostancı "Demokratikleşme ve Çözüm Süreci" konusunu anlatacak. AK Parti Siyasi ve Hukuki İşler Başkanları 10. Bölge Eğitim ve Değerlendirme Toplantısı'nın İzmir'de yapılıyor olmasının oldukça önemli olduğunu belirten AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay, "Toplantımızın oldukça görkemli geçmesi ve katılımın en üst seviyede olması için çalışmalarımızı tamamladık. İzmir güzel bir organizasyona ev sahipliği yapacak" dedi. 
Bakan Yıldırım, pazar günü ise saat 10.00- 11.30'da İzmir- İstanbul arasını 3.5 saate indirecek otoyolun İzmir ayağındaki Belkahve şantiyesinde yol yapım çalışmalarını inceleyecek. 
Editör: TE Bilişim