Almanya'da 'NORO' alarmı

Ren Nehri üzerinde seyahat eden bir gemide 70 kişide noro virüsüne rastlanmasının ardından, yine Ren’de seyahat eden başka gemideki yolcularda da benzer şikayetler görülmesi, noro paniğine neden oldu.

ALMANYA’da Ren Nehri üzerinde seyreden MS Bellriva adlı gemideki yolcularda yüksek oranda bulaşıcı noro virüsü görülmesi üzerine gemi karantinaya alındı.

Karantinanın kaldırılmasından bir gün sonra Breisach’daki bir başka yolcu gemisiyle seyahat eden yolculardan da kusma, bulantı ve ishal gibi şikayetler gelmesi Almanya’da virüs alarmına yol açtı.

45’i mürettabat toplam 190 yolcuyla seyahat eden MS Bellriva’da yolculuk yapanların Frankfurt Noel Pazarı’nı da ziyaret etmiş olması, korkunun daha da artmasına neden oldu.

SEYAHAT YASAĞI


Hollanda’dan hareket eden MS Bellriva gemisindeki yolculardan bazıları seyahat sırasında fenalaştı. Kusma ve aşırı su kaybı görülen yolcularda gıda zehirlenmesine rastlanmadı.

Şikayetlerin, yüksek oranda bulaşıcı bir özelliğe sahip noro virüsünün etkileriyle benzer özellikler göstermesi m üzerine yolcu gemisi karantinaya alındı. Gemiye kimsenin çıkmasına izin verilmezken, virüs kapan 70 yolcu gemide tedavi altına alındı.
 
Durumu ağır 3 yolcu ambulansla bir katı boşaltılan hastaneye kaldırıldı. 3 hasta için 10 doktor 20 hemşire görev yaptı. Seyahatleri yarıda kesilen ve virüsten etkilenmeyen yolcular, otobüslerle Wiesbaden’den Köln’e gönderildi. Gemiye seyahat yasağı konuldu.

FELAKET SENARYOSU

Gemide yapılan ilk yardım sahneleri korku filmlerini aratmadı. Virüsün bulaşma riskine karşı özel giysiler giyip maskeler takan sağlık ekipleri, ellerinde serum şişeleri ve ilaçlarla yolculara müdahale etti.
 
Sadece durumu ağır 3 hastanın hastanede tedavisi için gemiyi terketmesine izin verildi. Wiesbaden İtfaiyesi, virüsün bulaşma tehlikesinin yüksek olması nedeniyle felaket durumlarında uygulanan müdahale tipinin seçildiğini açıkladı.
 
YİNE REN YİNE VİRÜS

Dün de Breisach’da bir otele ait gemideki yolculardan benzer şikayetler geldi. Şiddetli ishal şikayeti bulunan 9 yolcu hastaneye kaldırıldı.

Freiburg polisi, şikayetlerin Fransa’nın Strasbourg kentinde başladığını, yolcularda görülen ağır ishale noronun neden olup olmadığının ise araştırıldığını açıkladı.
 
210 yolcusu bulunan gemideki yolcuların büyük bir bölümü seyahatini yarıda keserek eve döndü. Geçen yaz Mosel Nehri üzerinde seyahat eden bir gemideki 15 kişi, virüse bağlı olarak hastalanmıştı.

Noro virüsü nasıl bulaşıyor?

NORO, aniden ortaya çıkan ishal durumlarında sık görülen bir virüs tipi. Çok kolay yollardan bulaşan bu virüs, aynı zamanda dünya üzerinde de en sık rastlanan virüs çeşitlerinden biri.

İnsandan insana bulaşan noronun belirtileri mide bulanması, şiddetli ishal, kusma, karın ağrısı ve bitkinlik olarak öne çıkıyor.

Yiyecek, içecek, steril olmayan su da virüsün bulaşmasına neden olabiliyor.

Editör: TE Bilişim